Weertman zwemt EK-limiet 400 meter

Marcel Tabbers
Eindhoven

Tijdens de Worldcup in Eindhoven zwom Ferry Weertman een limiet voor de Europese kampioenschappen. Elinore de Jong stond tot haar eigen verrassing in de finale 50 meter vlinder.

Op de 400 meter vrije slag was Weertman op dreef. Na 3.49,67 minuten in de series deed hij er in de finale nog een schepje bovenop. Opgejut door een uitzinnig publiek werd de 25-jarige Naarder vierde in 3.41,53 minuten. „De race klopte helemaal. Na een goede serie lag ik in de finale er goed bij. Ik denk dat ik de wedstrijd in Berlijn nodig had om in goede vorm aan de start te verschijnen”, aldus een opgetogen Weertman.

Met ’Berlijn’ doelde de olympisch kampioen openwater de Worldcup van een week eerder, waar hij ook op de 400 en 1500 meter vrije slag uit kwam. In Eindhoven leverde de lange afstand de derde plaats op in een tijd van 14.50,27 minuten. „Ik liet me een beetje meeslepen met Gabriele Detti en ging te hard af. Toch ben ik blij met het resultaat.”

Voor Elinore De Jong leverde de finale op haar favoriete vlinderslag een zevende tijd op. Na 26,29 seconden in de series klokte de 28-jarige Bussumse ’s avonds 25,99.

Beide Gooise zwemmers hadden genoten van de ambiance. „Volle tribunes, show erbij en goede speakers. Dat alles maakte het compleet”, vatte het tweetal de beleving van beide dagen in het Pieter van den Hoogenband zwemstadion samen.

Meer nieuws uit Sport Regionaal