Buurt Hilversumse coffeeshop slijpt de messen

Eigenaar Peter Samsom van coffeeshop Andorra wijst op de niet te missen borden met ’parkeerregels’ die achter zijn balie hangen.© Archieffoto Studio Kastermans

Henk Runhaar
Hilversum

Omwonenden van coffeeshop Andorra aan de Schapenkamp in Hilversum maken zich op voor een serieuze confrontatie met de gemeente Hilversum. Die verpest het in hun ogen door ’cruciale’ verkeersmaatregelen tegen overlast van de populaire coffeeshop af te wijzen.

Volgens buurtwoordvoerders Gertjan van Vliet en Alec Dijkshoorn was er een deal, maar gooit wethouder Floris Voorink roet in het eten. De VVD’er weigert in de Monseigneur van de Weteringstraat achter de coffeeshop parkeren uitsluitend voor vergunninghouders in te voeren. Ook een andere eis van de buurt, alleen nog bestemmingsverkeer in het woonstraatje toestaan, legt Voorink naast zich neer.

Precedent

De wethouder is bang voor precedentwerking, zou hij bij monde van een ambtenaar hebben laten weten bij een bijeenkomst met de buurt over de kwestie. Onzin, menen Van Vliet en Dijkshoorn. „Deze maatregelen zijn al van kracht in de Schapenstraat, Anthonius Brouwerstraat en Nieuwe Doelenstraat. Bovendien is ons probleem, overlast van een coffeeshop, uniek.”

Andorra-eigenaar Peter Samsom heeft zijn zaak verkocht, de nieuwe ondernemer moet nog een vergunning in de wacht zien te slepen. De buurt heeft aangekondigd tot het uiterste te gaan als er geen garanties komen dat de overlast en onveiligheid rond de zaak worden aangepakt.

Op aandringen van de buurt onderzocht de gemeente of de huidige Andorra-eigenaar valt uit te kopen, zodat de zaak dicht kan. Dat zou te duur worden, was in december al de conclusie - gebaseerd op de gemiddelde jaaromzet van een coffeeshop in Nederland van 1,7 miljoen euro. Ook verplaatsen is volgens de gemeente niet mogelijk op korte termijn. Het plaatsen van een slagboom voor de Van de Weteringstraat werd afgewezen.

Bloembakken

De buurt wil de strijdbijl begraven als de gemeente over de brug komt met álle resterende maatregelen en in de nieuwe vergunning op te nemen voorwaarden. Op dit moment zijn alleen bloembakken, die de buurt zelf moet bijhouden, en extra paaltjes toegezegd. Vanuit de coffeeshop wordt gezorgd voor toezicht op straat door een steward, beloofde de beoogde nieuwe eigenaar.

De gemeente meldt desgevraagd dat er nog ’een integrale afweging’ wordt gemaakt. „Naar verwachting wordt het totaalplaatje komende dinsdag voorgelegd aan het college”, meldt een woordvoerster.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.