Au pair

Kelly van Hal
Naarden

Zeker niet om de was te vouwen en de ramen te lappen. Ze willen zich onze wereldtaal eigen maken en vooral kennis maken met de boeiende Nederlandse cultuur in het algemeen. En, als ik zo om me heen kijk, met de Gooise in het bijzonder.

Mensen die deze cultuursnuivers willen helpen zijn meestal gezinnen die het financieel niet al te beroerd hebben. Eerlijk is eerlijk, een au pair inschuiven in een tweekamer appartement is ook heel wat minder geriefelijk dan een kamer leegruimen in een, zoals makelaars dat zo mooi omschrijven, ruime hoek of midden villa in het Gooi.

Ik ken mensen die zelf ook enorm opknappen van zo’n nieuwe huisgenoot. Vooral moeders met drie of vier kinderen onder de vijf jaar, toch vaak chronisch gestrest en oververmoeid, ogen na een paar weken au pair weer helemaal fris en fruitig. Ze hebben weer tijd voor de kapper en de manicure en gaan lekker op stap van de centen die ze uitsparen nu de kinderen niet meer naar de dure crèche gaan. Want als de au pair niet op excursie is naar het Van Gogh museum of in de college banken hangt, kan ze best even op de kinderen letten.

Nu schijnt het zo te zijn dat er mensen zijn die misbruik maken van de au pair regeling. Niks museum voor deze fulltime nanny’s. En dan heb ik het nog niet eens over de geruchten van brave huisvaders die het wel heel gezellig hebben met het nieuwe gezinslid. Vandaar dat minister Asscher deze week de behoefte voelde om de au pair regeling nog eens onder de loep te nemen.

Nu zijn het juist de mensen die de regels met voeten treden waar ik, als doe het zelf moeder, stiekem jaloers op ben. Nooit meer haast want deze opvang sluit niet. En, niet onbelangrijk, geen last minute spaghetti met rode saus, maar een lekkere Thaise curry. Ouders die een afgestudeerde kleuterjuf of pedagoog binnen harken, zitten helemaal gebakken. Die dames zitten thuis in Spanje of Polen op de bank en zijn dolblij dat ze hier aan de slag kunnen. De kinderen spreken hun eerste woordjes Spaans, maken een hele dierentuin van papier-maché en krijgen hun eerste borduurles. Knappe mama die het ze nadoet. Nou niet zeuren over arbeidsmigratie of oneigenlijke concurrentie voor de kinderopvang. We houden het ideaal plaatje graag in stand.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.