Loosdrechtse camping vol voor Gay Pride

Campinggasten maken hun tent klaar voor komend weekend. Eigenaar Wim Steman kijkt toe. © Studio Kastermans/Ben den Ouden

Valentijn Bartels
Loosdrecht

Gay camping HollandMenCamp in Nieuw-Loosdrecht stroomt sinds donderdag vol. Mannen uit binnen- en buitenland verkiezen het nudistenverblijf om komend weekend niks van de Amsterdamse Gay Pride te hoeven missen.

Het is er donderdag een nog wat troosteloze bedoeling. In de regen bouwen een paar mannen een heuse biergarten op in een partytent.

„Vanaf donderdagmiddag stroomt het vol. We openen zelfs het tweede veld waar kampeerders met tenten nog terecht kunnen”, vertelt campingeigenaar Wim Steman, die het kampeerterrein samen met partner Peter van de Rijdt runt.

De eigenaar helpt ondertussen een van de Duitse gasten, van wie de binnenkant van de tent tijdens de buien volledig nat is geregend. „Toch staan hier komend weekend zo’n 45 mannen, van wie zeker een derde uit Duitsland komt.”

Homo-grapjes

De gasten die de Gay Pride bezoeken voelen zich er vrijer en meer op hun gemak dan op andere nudistencampings in Nederland. „Laatst hoorde ik dat twee gay nudisten raar werden aangekeken toen zij op een nudistencamping gingen zwemmen in de buurt van kinderen. Zo’n belachelijke associatie tussen homoseksualiteit en pedofilie voelt vreselijk rot, dat hebben ze hier niet”, vertelt Steman.

Ook de sfeer op de camping aan de Nieuw-Loosdrechtsedijk speelt mee, denkt de Loosdrechter. „Er worden wel typische homo-grapjes gemaakt, kijk niet raar op als een van de gasten zijn haar gaat touperen voor de foto, terwijl er maar twee millimeter op zijn hoofd groeit.”

Kleinschalig

Bovendien is de camping erg kleinschalig, waardoor ’ook single mannen worden betrokken bij de groep op de camping’. De campingbaas voegt direct de daad bij het woord door campinggast Günther vriendelijk te begroeten. „Iedereen zit met elkaar aan tafel te praten, dat zie je zelfs nauwelijks meer op boerencampings in Frankrijk”, weet Steman.

Ondertussen krijgt de biergarten, die vooral de Duitse gays bekend voor zal komen, gestalte. Er staan houten banken en lange tafels onder een partytent, midden in de weilanden en tuinbouwgewassen van het Loosdrechtse stel. Want het is voor de campinggasten geen gewoon weekend.

Bloemenboot

„Veel gasten gaan in het weekend feesten op boten en aan de kades in Amsterdam tijdens de Gay Pride. Een paar Nederlandse gasten blijven wel op het kampeerterrein”, zegt Steman. In de loop van de avond zet het feest zich voort op de camping.

„Tussen 18.00 uur en middernacht komen campinggasten terug om hier nog even na te borrelen.” Steman en Van de Rijdt staan zelf op de bloemenboot.

„Die boot versieren we deels zelf met bladgroen van ons eigen terrein. Op de boot dragen we onder andere lauwerkransen van onze eigen bladeren”, verklapt Steman. Zondag vertrekken de meeste gasten weer van de Loosdrechtse camping.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.