In najaar besluit over stationsgebied Hilversum

Ook de kleine spoorbomen worden aangepakt.© Archieffoto

Valentijn Bartels
Hilversum

Hilversumse politici kiezen dit najaar de meest ideale verkeersoptie bij het stationsgebied.

Dan wordt duidelijk hoe de centrumring wordt verplaatst, of de Schapenkamp verdiept wordt aangelegd en op welke manier verkeer dan de overweg bij de kleine spoorbomen passeert.

In ieder geval wordt in een keer een knoop doorgehakt over alle verkeersstromen, aangezien de wegen zo met elkaar vervlochten zijn dat er een compleet plan moet komen.

,,Wat de beste optie is wordt nog onderzocht, wat we met de meest besproken oversteekplaats bij de kleine spoorbomen doen moet nog blijken’’, vertelt wethouder Arno Scheepers (stationsgebied).

,,En of de centrumring langs het spoor komt, of net niet langs het spoor. Daar kunnen we nog nog niks over zeggen.’’ Als het college een ideaal scenario heeft gekozen - er kan ook maar één serieuze optie overblijven - mag de gemeenteraad de knoop doorhakken.

Pas als duidelijk is hoe de centrumring komt te liggen, wordt er gekeken naar de exacte bebouwing daaromheen.

De verlegging van die ring zal enorm voor impact hebben op de verkeerssituatie in Hilversum komende jaren. Over hoe het stationsgebied eruit gaat zien wordt in het eerste kwartaal 2019 besloten.

Wethouder Annette Wolthers (verkeer) zegt dat Hilversummers niet bang hoeven te zijn dat verkeersoverlast van het stationsgebied te snel speelt.

,,Ook de aanleg van de snelle HOV-busverbinding naar Huizen is komende tijd in volle gang. Dat moeten we niet tegelijk doen.’’ Verwachting is dan ook dat de schop bij het stationsgebied in de grond gaat als het zwaarste HOV-werk in 2021 is afgerond.

In de tussentijd kunnen Hilversummers al wel meedenken over een mooi stationsgebied. Oproep is om deze zomer foto’s te sturen naar de gemeente van vakantieadressen. Mooie pleinen en gebouwen dienen zo als voorbeeld voor de architect die aan de slag gaat met bijvoorbeeld het Stationsplein.

Ook komt er een digitaal hulpmiddel waarmee Hilversummers hun eigen favoriete stationsgebied kunnen ontwerpen.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.