Opknapbeurt voor vestingwerken in Muiden

Fort E is in gebruik als schuur voor bewoners. © Monument in

© Monument in

Bij het Noordpoldergemaal wordt de waterinlaat weer zichtbaar gemaakt. © Monument in

Fort G aan de Ton Kootsingel is als jaren dichtgemetseld.© Monument in

1 / 4
Tamar de Vries
Muiden

Het forten-restauratieproject Verder met de Vesting in Muiden gaat een nieuwe fase in. Nog voor het einde van dit jaar proberen Renate Vermeijs en Gerard Versteeg van het in Vreeland gevestigde ’Monument in’ de restauratie van de forten E,F en G klaar te hebben. De reconstructie van de waterinlaat van het Noordpoldergemaal volgt iets later. Verder met de Vesting is een ontwikkelplan voor stapsgewijze verbetering van de vestingwerken in Muiden. Het Muizenfort en De Kazerne zijn in het verleden al opgeknapt.

,,Monument begeleidt het restauratiewerk’’, vertelt Gerard Versteeg. ,,Wij brengen eerst in kaart hoe het vestingwerk erbij staat, hoe het moet worden en schrijven het bestek. Voor fort E,F en G gaat die informatie nu richting aannemers die kunnen inschrijven op het werk.’’ Vermeijs: ,,Wij begeleiden ook de voorbereiding en de gemeente bepaalt de invulling van de forten: wat er in komt, zoals een vereniging of een galerie.’’

Fort E is te vinden aan het Ravelijnspad. Het in de vestingwal gelegen fort bestaat uit vijf afzonderlijke bergruimtes, die in gebruik zijn als schuur van de tegenover het fort gelegen woningen. Versteeg: ,,Op de aarden vestingwal staan nu nog allemaal braamstruiken waarvan de wortels het fort binnendringen. Dat brengt vocht in het fort.’’ ,,De ruimtes blijven bergingen voor de bewoners van de overkant’’, voegt Vermeijs toe.

Fort F is een zogeheten remise (militaire bergplaats) en ligt een eindje verderop, richting A1, in dezelfde vestingwal. Gebouw F is momenteel in gebruik bij de scouting, die er hun kano’s opslaat. Na de restauratie blijven de scouts daar hun opslag houden.

Fort G ligt langs de Ton Kootsingel richting Muiderslot. Het gebouw is al jaren geleden dichtgemetseld. Voor dit fort moet een nieuwe gebruiksfunctie worden bedacht. ,,De gemeente heeft zelf geen concreet uitgewerkte ideeën voor de gebouwen en wij verwelkomen daarom ieder goed initiatief. Wij hopen natuurlijk dat onze inspanningen om de gebouwen te herstellen en wij tot inspiratie leidt bij toekomstige gebruikers’’, laat de gemeente weten.

In maart 2014 heeft de gemeenteraad het plan Verder met de Vesting vastgesteld. In december 2014 werd het Handboek Vesting Muiden vastgesteld waarin de uitgangspunten uit het plan zijn vertaald en in beeld gebracht. De vesting Muiden is het begin van de Nieuwe Hollandse Waterlinie en onderdeel van het werelderfgoed Stelling van Amsterdam.

Noordpoldergemaal

In het project Verder met de Vesting neemt de restauratie van de waterinlaat bij het Noordpoldergemaal in Muiden een aparte plek in, vertellen Vermeijs en Versteeg van ’Monument in’. Het gemaal zelf is particulier bezit. De inlaat aan de waterkant en onder het wegdek is eigendom van de gemeente Muiden. In de tijd dat de waterlinie een militaire functie had, werd het gemaal uitgerust met een geheime waterinlaat.

,,Als er een vijand in aantocht was, kon met deze inlaat de Noordpolder onder water worden gezet, zodat de opmars van de troepen kon worden gestuit’’, vertelt Versteeg. ,,De Duitsers bliezen aan het eind van WOII de inlaat op, maar de polder liep niet onder. Dat kwam omdat de Duitsers het bestaan van de geheime inlaat niet kenden. Het gemaalgebouw is gerestaureerd en wordt niet meer gebruikt voor polderbemaling.’’

Bij het gemaalgebouw is ten tijde van de restauratie een stalen damwand geslagen op de plek van het inwateringskanaal. ,,Het plan is om de damwand weg te halen en de oude inlaat weer zichtbaar te maken’’, zegt Vermeijs. ,,Er komen gemetselde brughoofden en het hekwerk wordt zichtbaar.’’

Op de weg erboven in de polder, de Noordpolderkade, komt een houten brugdek te liggen. Visueel loopt de oude inlaat door, maar het water gaat de polder niet in. Een visuele reconstructie.’’

De restauratie van het gemaal zal naar verwachting langer doorlopen dan die van de forten. Het werk aan het gemaal is vergunningsplichtig bij zowel de gemeente als Waternet. ,,We zijn nu druk aan het tekenen en rekenen voor de vergunningaanvraag. Hopelijk dat het werk aan het gemaal in 2016 kan starten’’, besluit Vermeijs.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.