Bunschoten zit met Polen in zijn maag na geweldsmisdrijven

Burgemeester Melis© Foto gemeente Bunschoten

Hans van Keken
Bunschoten

Bunschoten heeft niet zomaar een antwoord op de reeks geweldsmisdrijven afgelopen maanden waarbij Polen betrokken waren. Dat bleek dinsdagavond tijdens de extra raadsvergadering.

Daartoe hadden oppositiepartijen VVD en SGP opgeroepen, na de steekpartij in een woning vol Polen afgelopen vrijdagnacht. In het dorp wonen er in de zomer toch zeker zo’n 700, vaak in huurwoningen met meerdere mannen in één huis. Hard werkend, maar in het weekeinde is er vaak sprake van drankgebruik. ,,En dat is buiten alle proporties”, zei burgemeester Melis van de Groep.

VVD-fractievoorzitter Wiebe de Boer somde zeker zes incidenten van geweld en diefstal op, vanaf maart, en zei dat ’de bevolking de politiek ter verantwoording roept’. Jan Bert Heinen (SGP) zei veelvuldig gemaild en gebeld te zijn door verontruste burgers, en vreesde dat mensen het recht in eigen hand gaan nemen als de gemeente niet optreedt. Coalitiepartij CDA vond echter dat hier sprake was van paniekvoetbal.

De burgemeester erkende de noodzaak van een hardere aanpak, maar erkende dat de mogelijkheden beperkt lijken. In elk geval intensiveert de gemeente het overleg met de uitzendbureaus die Polen naar Bunschoten halen. Bekeken wordt of het mogelijk is van Poolse werknemers een Verklaring Omtrent gedrag (VOG) te krijgen. Ook beloofde Van de Groep te kijken naar meer controle van het aantal mensen in één woning. Maar hij benadrukte ook dat Bunschoten nog altijd één van de veiligste gemeenten is.

Meer nieuws uit GE

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.