’Verdachte in zaak Anne Faber eerder veroordeeld voor verkrachting’

De politie heeft het gebied afgezet rondom de forensisch psychiatrische kliniek Altrecht Aventurijn. De 27-jarige man die is aangehouden in verband met de vermissing van Anne Faber (25) uit Utrecht, zat in de psychiatrische kliniek.© ANP

Utrecht

De man die maandagmiddag werd aangehouden voor de vermissing van Anne Faber is eerder veroordeeld voor verkrachting van twee meisjes (16 en 17 jaar). Hij bedreigde de meisjes met een pistool.

Het gaat om de 27-jarige Michael P. uit Zeewolde.

(Lees hier al het nieuws over de vermissing van Anne Faber)

Op Koninginnedag in 2010 dwong hij twee meisjes in Nijkerk met zich mee te gaan. In de bosjes moesten de meisjes onder dwang van het vuurwapen seksuele handelingen met elkaar doen.

P. werd in hoger beroep veroordeeld tot 12 jaar cel. Die uitspraak deed het gerechtshof in Arnhem op de dag af vijf jaar geleden. Het hof veroordeelde P. ook voor een reeks afpersingen en een poging tot diefstal met geweld. Hij pleegde de gewelddadige delicten destijds in korte tijd.

Trots op verkrachtingen

De rechtbank in Arnhem legde P. een jaar eerder de maximale straf van zestien jaar op. In het vonnis sprak de rechtbank over het ’ernstige en gruwelijke karakter van de verkrachtingen’. Meegewogen werd dat P. tegen een medeverdachte en een getuige had gezegd dat hij ’trots was op de verkrachtingen en blij was dat een droom was uitgekomen’. De rechtbank stelde dat ’de samenleving zo lang mogelijk tegen P. moet worden beschermd’. Het hof vond de maximale straf niet in verhouding tot de ’aard en ernst’ van de feiten en kwam dus tot een lagere straf.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

De verdachte zat in de forensisch psychiatrische kliniek Altrecht Aventurijn in Den Dolder. Dat bevestigt een woordvoerster van Altrecht GGZ, waarvan Aventurijn een dochterorganisatie is. De man zou daar zijn aangehouden.

Of de man met verlof was toen Faber verdween, weet ze niet.

De politie heeft het gebied afgezet rondom de forensisch psychiatrische kliniek Altrecht Aventurijn. De 27-jarige man die is aangehouden in verband met de vermissing van Anne Faber (25) uit Utrecht, zat in de psychiatrische kliniek.© ANP

Hij zit aan het einde van zijn straf waardoor hij meer vrijheden heeft en af en toe naar buiten mag. Hoe vaak en hoe lang, kan het Openbaar Ministerie niet vertellen.

Altrecht Aventurijn bestaat uit een aantal gebouwen en de omgeving is maandagavond met rood-witte linten afgezet. Binnen doet de politie onderzoek, buiten wordt een aantal journalisten en fotografen op afstand gehouden.

In de loop van de avond werd een grote container neergezet, enkele speurhonden zijn de kliniek binnengebracht en er is een arrestantenbusje voorgereden. In en rond de kliniek zijn veel agenten, rechercheurs en forensisch onderzoekers.

Meer nieuws uit GE

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.