'Sculptuurzagers zijn net Auguste Rodin met kettingzaag' [video]

Jetty Claus
Lage Vuursche

Ondanks de gestaag neerkomende druilerige regen trok ook zondag de 29ste editie van het tweedaagse Houthakkersfeest in de Kuil van Drakenstein weer duizenden bezoekers. Vooral de deelnemers aan het Nederlands Kampioenschap sculptuurzagen oogstten veel bewondering. ,,Het zijn net Auguste Rodins met een kettingzaag.''

Zo oordeelt Jan de Vries uit Baarn, die met verbazing staat te kijken hoe de deelnemers aan het NK bij het spectaculaire onderdeel speedcarven in maximaal een half uur met een motorzaag uit een stuk boomstam een prachtig beeld maken.

Ook de hoofdwerkstukken van de carvers, vervaardigd uit een dikke boomstam van ruim twee meter hoog waaraan ze op beide dagen van het Houthakkersfeest aan mogen werken, wekken bewondering.

Opvallend zijn bijvoorbeeld de zwaardvis van Sander Boom, het paard van Roel van Wijlich, de krokodil van Thijs Coers of de mensaap van Gert van Eussen, die zijn stelling ‘Van grootste boom tot grootste beeld’ in de praktijk brengt.

De standhouders in de recreatiekuil deden zaterdag goede zaken, maar hadden zondag als gevolg van de gestaag neerkomende regen wat minder klandizie. ,,Maar we blijven vriendelijk lachen,” zegt een standhouder met jachtartikelen en -taferelen, die goed op weersomstandigheden kon inspelen met een paraplu in de vorm van een jachtgeweer die opengaat als je de trekker overhaalt.

Druk bezocht waren de demonstraties van de schaapherder met zijn hond, demonstraties van reddingshonden en die van een fabrikant van bosbouwmachines, waar te zien was hoe bijna volautomatisch een boomstam tot dikke planken wordt verwerkt.

Wie door de houtbewerking was geïnspireerd kon vervolgens nog terecht bij de stand van Staatsbosbeheer, waar zelf een nestkastje getimmerd kon worden. Medeorganisator Jan Tupker, één van de zes vrijwilligers, kan terugkijken op een geslaagd festijn en zich opmaken voor de dertigste editie volgend jaar.

(App-gebruikers zien de video hier)

Meer nieuws uit GE

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.