Opnieuw banen weg bij Spil Games in Hilversum

Ronald Frisart
Hilversum

Bij het Hilversumse gamesbedrijf Spil Games gaan opnieuw twintig volledige banen (fte) verloren. Dat komt doordat het bedrijf de strategische koers verlegt. Het zal niet langer eigen games ontwikkelen, maar voortaan optreden als uitgever en distributeur van door anderen ontwikkelde games.

Dat heeft het bedrijf, gevestigd aan de Arendstraat in Hilversum-oost, donderdagmiddag bekend gemaakt.

De nieuwe sanering moet binnen enkele weken zijn beslag krijgen, aldus interim-topman Willem van Wijmen. Een deel van de inkrimping wordt gerealiseerd door tijdelijke contracten te laten aflopen. Ook zullen er gedwongen ontslagen vallen, al laat Spil Games-woordvoerder Scott Johnston in het midden hoeveel.

Spelletjes

Het is al de tweede keer dit jaar dat de onderneming met slecht nieuws komt. Half mei werd bekend dat het personeelsbestand met negentig volledige banen zou worden ingekrompen. Spil Games ontwikkelde tot dan toe vooral spelletjes die op pc’s gespeeld kunnen worden.

Het onderhield tientallen websites met spelletjes. In mei werd aangekondigd dat het bedrijf zich voortaan zou concentreren op games voor tablets en smartphones.

Keuzes

Nu zijn de toekomstplannen verder uitgekristalliseerd en heeft de leiding van Spil Games nog scherpere, duidelijker keuzes gemaakt, aldus Van Wijmen. Het uitgeven en verspreiden van door anderen ontwikkelde games zal vanaf nu centraal staan.

Voor de distributie van games zet het bedrijf niet alleen de eigen websites in, maar ook Facebook en app stores. Spil Games hoopt daarbij de eerste keus te zijn van games-ontwikkelaars.

Paradepaardje

Het bedrijf gold de afgelopen jaren als een paradepaardje van de creatieve industrie, en niet alleen in Hilversum. Begin dit jaar werkten er nog ongeveer 240 fte, over enkele weken zullen dat er nog rond de 115 zijn. Van Wijmen onderstreept dat ’we een positieve cash flow hebben’. Met andere woorden: Spil Games zit niet in geldnood.

Het bedrijf opereert in ’een enorm dynamisch speelveld’ aldus Van Wijmen. Dat speelveld verandert dus in hoog tempo. ,,We zijn trots op wat onze ontwikkelstudio in het verleden heeft gepresteerd’’, zegt woordvoerder Scott Johnston. Onder druk van de marktomstandigheden wordt die studio nu toch gesloten.

Eerder dit jaar meldde deze krant al dat Spil Games de afgelopen jaren steeds meer verlies leed.

Hoe lang interim-topman Van Wijmen nog blijft, is intussen onduidelijk. ,,We zoeken momenteel naar een permanente opvolger’’, laat hij desgevraagd wel weten.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.