Paasdrukte bij Spring Fair in en om Kasteel Groeneveld

Bij een koude Pasen is een fair in Kasteel Groeneveld een welkom uitje.© Foto Studio Kastermans/Danielle van Coevorden

Nina Menke
Baarn

Glimmende juwelen, Indonesische beelden, serviezen en gekleurde kussens. Inspiratie genoeg voor bezoekers van de nieuwe woonbeurs Exclusive Spring Fair, dit paasweekend in Kasteel Groeneveld in Baarn.

Lekker ideeën opdoen of gewoon rondneuzen in de kasteelkamers. „Echt iets voor Pasen”, lacht een bezoeker. In de kasteeltuin houden twee zusjes marshmallows aan een stokje boven het vuur. Binnen is het druk, maar lawaai is er nauwelijks. Aandachtig kijkt het publiek rond. Pasen is een mooie gelegenheid om een beurs af te struinen. „Je bent vrij. Dat is altijd op zondag, maar je zit toch in een ander ritme. We wisten niet wat we moesten doen. Slecht weer, hè. Dan maar even hier kijken”, zegt een Baarnaar. Jolanda Hiemstra uit Baarn vindt het niet veel soeps. „We zochten een uitje en het werd dit. Valt tegen. Op beurzen hebben ze altijd hetzelfde.”

Overhalen

In één van de kamers staat Walter Wuis met spullen uit zijn meubelwinkel Dutch Seating Company. Zijn bedrijf bestaat al 25 jaar. „Dit is de eerste keer dat ik op een beurs sta. Van de week met uitladen dacht ik: ’O nee’. Ik liet me overhalen. Wat een gedoe zeg. Maar het is leuk hoor.” Mensen zijn enthousiast over de meubels. „Er is veel belangstelling. Gisteren kwam een vrouw binnen. Ze zei: ’O, eindelijk geen grijze spullen’. Wij werken altijd met kleur. Trends volgen we niet. We doen maar wat. Dit is een buitenbank die je eerder binnen verwacht. Vooral door de kleurrijke stoffering. We halen binnen naar buiten.”

In een andere kasteelruimte staat galeriehouder Kunstzaal van Heijningen uit Den Haag. Vooral werk van Loes Botman trekt de aandacht. Naast een voor deze dagen toepasselijk schilderij ’Kip en kuiken’, valt een uil van pastel op. Indringende ogen staren je aan. „De kunstenares bracht pastelkrijt aan op hout. Ze begint abstract met warme en koele kleuren. Dan kijkt ze welke vorm ontstaat. En ja, wanneer ben je klaar met schilderen? Botman zei: ’Als de uil je écht aankijkt, ben je klaar.”

Rode cowboylaarzen

Vol bewondering kijkt bezoekster Hetty Ramakers naar de uil. Ze ziet er artistiek uit. Rood haar, felblauwe jas, rode cowboylaarzen. „Bijzonder dat krijt op hout. Dat bedenk je niet gauw. Ik vind dit de meest fascinerende kamer van de beurs.”

Ze schildert zelf ook. „Al tien jaar. Vooral abstract. Ik doe overal inspiratie op. Ik ging niet speciaal voor kunst hoor. Ik kreeg geen bezoek. Daarom ben ik hier.”

In één ruimte staan drie woonwinkels bij elkaar. Koeienkleden, geel paaskleed, plastic eitjes en broodjes. Een man pakt een broodje: „Beetje hard”, grapt hij. Eva (7) uit Baarn loopt naast haar moeder. „Kijk, mama, die eitjes had ik vanmorgen ook. Maar deze zijn kleiner.” Eva vermaakt zich prima. „Net zag ik een prinsessenkamer en gouden ringen. Leuk als ik later groot word.”

Een echtpaar staat bij een vitrine. De vrouw duwt de ring om haar vinger. Hij past niet. De blauwe steen schittert. „Mijn man is op zoek naar een verjaardagscadeau voor mij.” Buiten op het landgoed is het stiller. „Het weer is slecht. Ik kocht net even snel een trui.”

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.