Demente kan uit logeren om mantelzorger te ontlasten

Jetty Claus
Soest

De King Arthur Groep opent per 1 oktober twee logeerhuizen om mantelzorgers van mensen met dementie te ontlasten.

Begin volgende maand start de werving van logés. „Reserveren kan via onze website. Je boekt net als bij een hotelkamer”, aldus initiatiefneemster Anita Schimmel.

„Zo kan een mantelzorger even op adem komen en bijvoorbeeld een weekeinde gaan winkelen met de dochter.” Niet alleen thuiswonende mensen met geheugenproblemen uit Eemland, maar ook uit Gooi en Vechtstreek kunnen er terecht.

De logeerhuizen staan in Amersfoort op het terrein van Zon en Schild en Berg en Bosch in Bilthoven. King Arthur zoekt nog extra locaties in het Gooi en in Soest, in de plaatsen waar zij ook ontmoetingscentra heeft. Dat zijn Ridderspoor in Hilversum en het Soester ontmoetingscentrum aan de Molenstraat.

De locatie in de keistad is tijdelijk en heeft acht plekken. De ruimte is vrijgekomen, omdat er minder cliënten op het ggz-terrein wonen.

„Er zitten nu ook een kinderopvang en scholen, waardoor het net een vakantiepark lijkt, als je eroverheen fietst”, aldus Schimmel. De kamers worden ingericht in de stijl van jaren zestig en zeventig met bruin corduroy en oranje kleuraccenten.

De negen kamers in Bilthoven worden in Engelse jaren-twintigstijl ingericht. De vergoeding is afhankelijk van de zorgverzekering en de Wmo die per gemeente wisselende vergoedingen geeft. Soms moeten mensen een paar tientjes zelf bijpassen. Het concept is geënt op WarmThuis in de regio boven Alkmaar.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.