De Gooi- en Eemlander: ’Nog steeds zelfde passie en drive’

Casper van den Broek c.van.den.broek@hollandmediacombinatie.nl
Hilversum

,,Als ik als burgemeester zou moeten optreden, liet ik het hier gelijk ontruimen”, grapte Pieter Broertjes in het werkelijk stampvolle oude gebouw van De Gooi- en Eemlander aan de Groest. Meer dan honderd journalisten, oud-journalisten, drukkers, zetters en andere medewerkers kwamen daar zaterdag bijeen om nog een keer samen te mijmeren over ’De Redactie; de gloriejaren van De Gooi- en Eemlander in 50 zuchten’.

Want zo heet het boek dat binnen enkele maanden werd samengesteld door oud-hoofdredacteur Willem Meiners. Het staat vol herinneringen en overpeinzingen van redacteuren uit de laatste decennia van de vorige eeuw. Het eerste exemplaar werd zaterdag overhandigd aan oud-eigenaar Bernard Klene, beter bekend als ’de jonge Klene’.

Hij zorgde gelijk voor de meest memorabele opmerking van de dag. Klene had het over de ’ongeschreven wet van de zelfdiscipline’. ,,Elke dag opnieuw moet er weer op tijd een krant verschijnen.” De grote reünie begon echter met een ander bijzonder moment. Met de grootste moeite werd de waarschijnlijk trouwste abonnee gevonden: de 103-jarige mevrouw Selms uit Hilversum. Zij ontving de krant van 13 augustus 1913, de eerste krant na haar geboorte.

Een meeting van journalisten en oud-journalisten die elkaar soms in geen tientallen jaren hadden gezien is natuurlijk een feest van herkenning. Niet alleen voor de journalisten zelf, maar ook voor de lezers van deze regionale krant. Neem Anton Boender. Anton zag je overal in ’t Gooi, hij leek wel getrouwd met de krant. Toch zette hij na zijn pensionering abrupt een streep onder zijn schrijfwerk”: ,,Ik heb een heerlijk leven. Ik tennis nog, woon naar tevredenheid in Kerkelanden en we gaan veel op vakantie. Wat wil een mens meer.”

Held van de bijeenkomst was zonder twijfel de huidige adjunct-hoofdredacteur Gerben van ’t Hek. Ga er maar aan staan. Een zaal vol (oud-)journalisten die je niet kent. En die bijna allemaal denken dat het vroeger beter was.

Het is geen geheim dat er boven zowel De Gooi- en Eemlander als boven moederbedrijf TMG donkere wolken hangen. Door zich enerzijds kwetsbaar op te stellen, maar anderzijds pijnpunten te benoemen kon Van ’t Hek zich in het gezelschap staande houden. ,,Het zijn journalistiek gezien andere tijden. Maar wees ervan overtuigd dat de huidige generatie de krant maakt vanuit dezelfde passie en drive. En dat is toch wat ons bindt.”

’De Redactie’ is te koop bij boekhandel Voorhoeve in Hilversum en bij de online shops. Prijs: 23,56 euro.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.