’Dit is het einde van zelfstandig Wijdemeren’

Wijdemeren© Cyclomedia

Ronald Frisart
Wijdemeren

,,Deze vrijdag betekent het einde van Wijdemeren als zelfstandige gemeente’’, sprak Jan Willem Nienhuis (CDA).

Het was al flink na middernacht en dus vrijdag geworden toen de Wijdemeerse gemeenteraad een motie van CDA en DorpsBelangen verwierp over de bestuurlijke toekomst. De indieners wilden dat de provincie het fusieproces voor Wijdemeren stopt en dat in plaats daarvan een stappenplan in werking wordt gesteld om de eigen én de regionale bestuurskracht te versterken.

Zo zou moeten worden onderzocht wie de beste partner is voor samenwerking of ambtelijke fusie: Hilversum of Gooise Meren. Uiterlijk in juni volgend jaar zou de raad moeten kiezen. Uiterlijk 1 januari 2020 zou de samenwerking of ambtelijke fusie moeten ingaan. In 2024 zou moeten worden bekeken welke verdere stappen nodig zijn.

Imposante draai

CDA-fractieleider Jan Verbruggen was de hele week bezig geweest steun voor de motie te organseren, maar steeds meer fracties vielen af. ,,Dit is onze laatste kans’’, hield hij de rest van de raad voor. René Voigt (DorpsBelangen) vulde aan: ,,Als we de bestuurlijke zelfstandigheid van Wijdemeren willen behouden moeten we iets doen, anders gaat de provincie door op de ingeslagen weg.’’

,,Een imposante draai van het CDA’’, oordeelde Robby Israel (Onafhankelijk Liberaal), ,,maar nu is het te laat.’’ Joost Boermans (D66): ,,Dit is een snelweg naar fusie met alleen Hilversum en daar is D66 totaal tegen.’’ Stan Poels (PvdA/GroenLinks): ,,Niet haalbaar, niet reëel.’’ Gert Zagt (De Lokale Partij): ,,Wij zijn op het laatst toch afgehaakt, want het klinkt te veel als de handdoek in de ring gooien. Het is ook te laat.’’ Sieta Vermeulen (VVD) : ,,Niet realistisch, achterhaald.’’ Waarna de raad de motie verwierp.

Chagrijn

Daarna was het de beurt aan D66 om te bepleiten dat één gemeente Gooi en Vechtstreek moet worden gevormd, maar daartoe pas te besluiten na de gemeenteraadsverkiezingen van volgend jaar. Toenemende verwarring was het gevolg. Tot chagrijn van zijn eigen fractievoorzitter opperde Nienhuis (CDA) wel voor de motie te kunnen stemmen als D66 daarin ook een ambtelijke fusie zou opnemen.

Boermans (D66) ging er niet op in. Na een schorsing en wat kribbig geredetwist (’Dit gaat te snel’, ’Het is al zo laat’) steunden naast D66 alleen PvdA/GroenLinks en de VVD de motie: verworpen dus.

En zo stond de raad, die zich had gedragen als een kat in het (bestuurlijke) nauw, ver na middernacht weer met lege handen. In november hakt de provincie fusieknopen door.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.