1,5 jaar cel geëist tegen aanrichter dodelijk ongeval op A27 bij Eemnes

De bestuurder van de bestelbus kwam om.© Archieffoto Caspar Huurdeman

Eemnes

Tegen de 33-jarige Marnix G., die een dodelijk ongeluk heeft veroorzaakt op de A27 bij Eemnes, is donderdag bij de rechtbank in Utrecht anderhalf jaar gevangenisstraf geëist. Ook eiste de officier dat G. 5 jaar niet mag autorijden.

G. heeft volgens het OM schuld aan het dodelijke ongeluk omdat hij zaterdagavond 10 december 2016 rond half acht met veel te hoge snelheid invoegde. Hij reed 175 kilometer per uur en botste met zijn Volvo op een Volkswagen Caddy, die zich keurig aan de maximumsnelheid hield. De bestuurder van de bestelwagen, een 24-jarige Emmeloorder, knalde hierdoor tegen een boom en kwam om het leven. Zijn vriendin raakte zwaargewond. De officier stelde dat G. te hard heeft gereden omdat hij alcohol had gebruikt. „Dat doet alcohol met je”, betoogde zij.

Het is voor justitie onmogelijk om te bewijzen dat G. alcohol had gedronken. Hij heeft namelijk geprobeerd de schuld van het ongeluk naar zijn vader te schuiven. Die vader, een man uit Huizen, vertelde aan de politie dat hij achter het stuur zat. De Huizenaar blies binnen de normen maar het alcoholgebruik van G. op die dag kon nu niet meer worden gemeten.

Hij gaf toe dat hij voor het ongeluk wel een paar biertjes had gedronken. De agenten vonden dat G. verdacht naar alcohol stonk. De officier woog deze poging om de toedracht te verhullen strafverzwarend mee.

Ontlopen

Bij de familie van het slachtoffer deed het erg veel pijn dat de verdachte zijn uiterste best had gedaan om zijn straf te ontlopen. De vriendin van de gestorven Emmeloorder zei dat haar leven is verwoest door een serie foute keuzes van de verdachte. Zij vond dat hij nooit meer zou mogen rijden.

De verdachte is vaak de fout in gegaan in het verkeer. Hij omschreef zichzelf als een sportieve rijder. Maar ook dat deed veel pijn bij de familie van de slachtoffers. De verdachte bood zijn excuses aan hij zei dat hij wilde dat hij zelf was omgekomen. De familie van de slachtoffers geloofden weinig van zijn excuses.

Raadsvrouwe Harriët de Kroon betoogde dat er een werkstraf kon worden opgelegd omdat schuld niet kan worden bewezen. G. las in zijn laatste woord in tranen brief voor aan de familie van zijn slachtoffer waarin hij nog een keer zijn excuses aanbood.

De uitspraak is op 22 maart.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.