Casper van W. vliegt nooit meer, althans niet voor Transavia

Het bermmonument voor Fleur bij Loosdrechts buurtschap De Boomhoek.

Het bermmonument voor Fleur bij Loosdrechts buurtschap De Boomhoek.© archieffoto Studio Kastermans

Henk Runhaar
Loosdrecht

De voor zijn rol bij een fatale straatrace door Loosdrecht veroordeelde piloot Casper van W. (33) vliegt nooit meer voor Transavia. De vliegmaatschappij heeft een overeenkomst met Van W. gesloten die inhoudt dat hij op korte termijn definitief vertrekt.

Daarmee ziet Transavia af van het hoger beroep om via het gerechtshof van Van W. verlost te worden. Dat bevestigt een woordvoerster desgevraagd.

Eind vorig jaar kreeg Van W. een werkstraf van honderd uur voor zijn aandeel in de straatrace die Hilversumse kapster Fleur Balkestein twee jaar geleden het leven kostte. Ook mag hij een jaar geen auto besturen.

Sinds de veroordeling heeft hij niet meer voor Transavia gevlogen, zegt de woordvoerster. De maatschappij probeerde via een kort geding van Van W. af te komen. Vooral vanwege de vele negatieve reacties. Ook zou de piloot hebben gelogen over wat er precies gebeurde tijdens de rit met veel te hoge snelheid over de Nieuw-Loosdrechtsedijk. Hij jakkerde achter zijn vader Walter van W. aan. Die klapte met zijn Porsche 911 vol in de flank van de kleine Toyota van Fleur. Senior is veroordeeld tot vier jaar cel en een rijontzegging van vijf jaar.

Tekening van Casper van W. toen dit jaar hij in de rechtbank van Lelystad terechtstond voor deelname aan een straatrace in Loosdrecht.

Tekening van Casper van W. toen dit jaar hij in de rechtbank van Lelystad terechtstond voor deelname aan een straatrace in Loosdrecht.© ANP

De rechtbank oordeelde in februari dat het feit dat een piloot zich eenmalig extreem gevaarlijk heeft gedragen in het verkeer niet betekent dat hij zijn functie niet kan uitoefenen.

Ook woog voor de rechtbank zwaar dat Transavia de 33-jarige Amsterdammer in vaste dienst nam toen hij al verdachte was in de zaak van de straatrace. Hij kwam over van Ryanair.

Van W. heeft er in rechtszalen nooit een geheim van gemaakt dat hij vreest voor zijn carrière als piloot. In de strafzaak over het dodelijk ongeval wees hij de rechters er al op dat hij zich zwaar in de schulden heeft gestoken om piloot te worden.

Onduidelijk is of Van W. bij een andere vliegmaatschappij wel weer aan de bak kan. Transavia wil niet zeggen of hierover afspraken zijn gemaakt.

De woordvoerster: ,,Over de inhoud van de overeenkomst doen we geen mededelingen, behalve dat hij op korte termijn vertrekt en niet meer voor ons zal vliegen.’’

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.