Familie en vrienden herdenken Dascha Graafsma [video]

Onthulling van het monument voor Dascha.© Foto Studio Kastermans/Leon Dakkus

Stefan van Hees
Hilversum

Applaus klinkt na een lange stilte wanneer vader René Graafsma het monument - een enorme letter D met daarop een vlinder - voor de vorig jaar door een trein aangereden Dascha onthult. ,,Het voelt alsof heel Nederland met ons meeleeft.”

Toch zeker honderd belangstellenden - familie, vrienden en andere nieuwsgierigen - zijn maandagmiddag rond drie uur op de bewuste plek om te herdenken. De mensen zeggen niet veel of willen niet veel zeggen. Ze omhelzen elkaar veelvuldig of kijken naar de hemelsblauwe lucht. Tranen zijn er ook. Vooral als er weer een trein voorbij raast.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Rene Graafsma moet er zijn toespraak meerdere malen voor onderbreken. Hij vertelt dat zijn in 1999 geboren vanaf dag 1 al een vechter was, die de familie iedere dag vreugde gaf en vreugde uitstraalde. Toch is het woord ’herdenken’ eigenlijk niet de juiste term, meent hij. ’Vrolijk vlinder’ Dascha was namelijk, en is eigenlijk nog steeds een meisje van de toekomst.

Het door twee vrienden van Dascha gemaakte monument is nog nog zwart-grijs, maar wordt uiteindelijk roestig bruin. ,,Het gaat meerdere levens mee”, belooft vader René, voordat de aanwezigen bloemen neerleggen. Eén van hen is oma Suze Graafsma, de moeder van Rene. Zij is voor het eerst op de plek waar Dascha overleed nadat zij urenlang door Hilversum zwierf. Eerder kon ze het gewoon niet. Ook de verhalen in de kranten over haar jongste kleindochter kan ze niet meer lezen. ,,Dit is het ergste dat er is. Vooral het verdriet van mijn zoon en schoondochter doet pijn.”

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.