ChristenUnie Huizen: zorg over dode en verminkte vissen in singels

Blik op een van de singels.© foto marleen mauritz

Eddie de Paepe
Huizen

De ChristenUnie maakt zich zorgen over dode en verminkte vissen ten gevolge van het maaien van de singels in Huizen.

CU-raadslid Marleen Mauritz heeft over de kwestie schriftelijke vragen gesteld aan het college van b en w. Directe aanleiding vormt een artikel in een lokaal huis-aan-huisblad. Daarin herhaalt Jurrien Uiterwijk van de Hengelsportvereniging Naarden Bussum de noodkreet van vorig jaar. De club heeft van alle wateren in Huizen de visrechten, waaronder alle singels, de Aanloophaven, de Oude Haven en De Nieuwe IJsbaan.

De hengelsporters wijzen er opnieuw op dat de maaipennen van de maaiboot in de Huizer singels voor veel dode en verminkte vissen zorgen. De ChristenUnie stelt dan ook dat door deze maaimethode ’soms zestig procent van de vissen sterft’.

,,De hengelsportvereniging zet zich in om de visstand op peil te houden en dat wordt met enkele dagen maaien teniet gedaan”, aldus Mauritz. ,,Ze hebben een alternatief voorgesteld aan de gemeente, maar daar is tot op heden niet op gereageerd.” Dit alternatief behelst het uitzetten van ’kleine grazers’: graskarpers, die de zachte waterplanten opeten. Hierdoor is op den duur de inzet van een maaiboot niet meer nodig.

De ChristenUnie wil weten of het college bekend is met de berichten dat er vele vissen sterven door het maaien. Of b en w het voorstel van de hengelsportvereniging hebben ontvangen. En zo ja, of er inmiddels op is gereageerd. De laatste en belangrijkste vraag luidt: ’Welke actie gaat het college ondernemen om verdere vissterfte bij het maaien te voorkomen?’.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.