Havenfestival Huizen nog maritiemer

Eddie de Paepe
Huizen

Tijdens de derde editie van het Havenfestival Huizen, zaterdag 17 september, wil de organisatie het accent nog meer leggen op de maritieme roots van het voormalige vissersdorp.

In de Oude Haven en het Nautisch Kwartier worden die dag - net als voorgaande jaren - tussen de 20.000 en de 25.000 bezoekers uit het Gooi en omstreken verwacht.

Langs de kade liggen enkele publiekstrekkers, die deel uitmaken van de door de organisatie geboekte Vloot en Roadshow van de Koninklijke Marine.

Het gaat om de voormalige mijnenveger Hr. Ms. Mahu, de brandblusboot Jan van der Heyde 2 en een replica van een Egmonder Pinck. Verder wordt de ’Budi’ - de motorjacht van Prins Bernhard - verwacht. Aan de wal is de marine present met een vaarsimulator en een klimtoren.

Botters

Langs de kade ligt verder een tiental botters waarmee vroeger op de Zuiderzee gevist werd, een in originele staat verkerende skûtsje, een oude Engelse vissermans Smack en een groot aantal andere klassieke zeil- en motorjachten afgemeerd. Bezoekers kunnen een tochtje met een botter op het Gooimeer maken.

Het gratis toegankelijke festival gaat om tien uur ’s ochtends van start. Naast het maritieme gedeelte zijn er Shantykoren, klederdrachtgroepen, jeugdactiviteiten en oude ambachten. Ook kan de Botterwerf en de daarnaast gelegen smederij bezichtigd worden.

Kunstmarkt

Verder is er langs de haven weer de traditionele havenmarkt, is er een kunstmarkt met deelname van regionale kunstenaars, een vismarkt met rokerijdemonstraties en een markt met duurzame en ambachtelijke streekgebonden artikelen. Bij elkaar zo’n 175marktplaatsen.

Het Havenfestival Huizen is een initiatief van een paar samenwerkende partijen: stichting Huizer Botters, stichting Oldtimers Huizen, PIT-museum Almere en de horeca-ondernemingen Haven van Huizen, Dickens, CornelisZ en Fletcher.

Gelijktijdig met het havenfestival vindt het zevende Oldtimer Festival Huizen plaats.

Voor meer informatie:www.havenfestivalhuizen.nl

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.