De Wintertuin in Baarn heeft zijn kwartiermaker

Edwin Kouwenberg met op de achtergrond de Wintertuin.

Edwin Kouwenberg met op de achtergrond de Wintertuin.© Foto Caspar Huurdeman

Joost Reijnders
Baarn

Jaren heeft het geduurd, maar eindelijk lijkt er nu een oplossing te zijn voor de Wintertuin in het Cantonspark in Baarn: cultureel ondernemer Edwin Kouwenberg gaat aan de slag als kwartiermaker om de komende maanden uit te zoeken hoe de kas te exploiteren is.

Een benoeming met voorwaarden; wethouder Erwin Jansma (VVD) laat daar geen twijfel over bestaan: „We hebben dat ook tegen alle kandidaten heel duidelijk gemaakt. De kwartiermaker is een experimenteerfase, hij moet goed met de mensen in de omgeving omgaan, en ons inzicht geven in hoe de Wintertuin in de toekomst te exploiteren is.”

Kouwenberg inmiddels bruist van de ideeën. „In eerste instantie denk ik aan het verhuur voor fotoshoots, tv-opnames. Om een geldstroom te genereren. Daarna wil ik een aantal fairs organiseren. In het higher level, dat wel. En kids fair, een luxury fair. Voor mensen in Baarn, maar ook gericht op publiek uit bijvoorbeeld Laren. En in het voorjaar een home and gardenfair. Van lullige stekjes tot hele dure tuinmeubelen. O ja, en ik wil het picknick-festival weer laten terugkomen. En klassieke muziek, bijvoorbeeld op de zondagmiddagen. Dat is mijn opdracht: puzzel uit wat kan en wat niet kan.”

Politiek

Kouwenberg zet zijn werk als cultureel ondernemer en ontwerper van onder meer kunstbeurzen op een laag pitje om zich helemaal op de Wintertuin te kunnen storten. En dat zijn uitverkiezing tot kwartiermaker in dit politiek gevoelige dossier samenvalt met de breuk in de partij van Tinus Snyders, de LTS, is „puur en puur toeval.” Kouwenberg en zijn kompaan Tino Schouten hebben dinsdag gebroken met de LTS voor wie ze beiden actief waren. Schouten als duoraadslid en Kouwenberg „als adviseur.”

Kouwenberg hoeft geen huur te betalen voor de voormalige plantenkas van de Universiteit van Utrecht, maar moet wel de kosten van het onderhoud voor zijn rekening nemen, stelt wethouder Jansma. Dat is zo’n 13.000 euro per jaar. En het is maar tijdelijk. Jansma: „We hopen in december of januari een toekomstige exploitant uit te kiezen, die dan - na alle procedures - mogelijk volgende zomer aan de slag kan gaan.”

Meer nieuws uit GE

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.