Wijdemeren sluit kernbezoeken ’tevreden’ af

Valentijn Bartels
Ankeveen

Burgemeester en wethouders van de gemeente Wijdemeren hebben dinsdag het laatste dorpsbezoek van 2015 gebracht aan de kern Ankeveen.

In totaal heeft het college volgens burgemeester Martijn Smit ’vijftien officiële contactmomenten met inwoners gehad’. ,,We moeten van de oppositie eerst in gesprek met de inwoners, volgens mij doen we dat genoeg’’, aldus wethouder Theo Reijn (ruimtelijke ordening). Ook Smit is ’tevreden’ over de zichtbaarheid van het college. ,,Hier gaan we in 2016 zeker mee door.’’

Druk is het niet in de schilderachtige basisschool aan het Hollands End in Ankeveen. Tussen plukjes kinderen verzamelt het gemeentebestuur zich om ’inwoners te treffen’. ,,Het is vaak druk als er iets gebeurt, zoals ten tijde van de bomenkap in Nederhorst den Berg’’, zegt Smit. Twee Ankeveners bewapend met mapjes en papieren staat wat verloren tussen de computers te wachten. ,,Hier is deze bijeenkomst voor toch? Goed dat het kan’’, klinkt het vol goede moed.

Terwijl Reijn aan tafel gaat met de dorpsbewoners om het probleem te bespreken, kijkt de Wijdemeerse burgemeester terug op het dorpsbezoek. ,,Vanmorgen hebben we al twee bedrijven bezocht, waaronder Via Van Dalen. Ik hoorde dat er in het gebouw van dat bedrijf twintig mensen werken en dat ze wellicht een ander pand zoeken.’’ Volgens Smit een voorbeeld van een ontdekking ’waarbij de gemeente mee kan kijken’. Ook voor wethouder Sandra van Rijkom (werk en inkomen) brengt het contact soms verrassingen. ,,Zo hoorde ik van een Ankeveens meisje dat zij voor een bijbaan ver moet fietsen terwijl er veel ondernemers in het dorp zijn.’’ Inmiddels is er een Facebookpagina om in bemiddeling te voorzien.

Ook Joep Frijdal (duurzaamheid) is blij met de bezoeken. ,,Zo kwam ik laatst een bedrijf met tien zonnepanelen tegen, dat vind ik mooi om dan een keer te zien.’’ Frijdal denkt door de huidige betrokkenheid van het college bij de kernen dan ook niet dat er nog een speciale kernenwethouder hoeft te worden aangesteld.

Volgens het college komen de gespreksonderwerpen tijdens afgelegde dorpsbezoeken overeen met de zogeheten d100 gesprekken. Dit jaar mochten 100 willekeurig geselecteerde inwoners met de gemeente in gesprek over de te volgen koers.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.