Eis cel na ’overval’ met nep-bom in Huizen

Eis cel na ’overval’ met nep-bom in Huizen
Huizen

„Een hele domme wanhoopsdaad van een vader in nood.” Dat zei de raadsvrouw van de 42-jarige Marcel L. over diens poging om met een nepbom een woning in Huizen te overvallen. De Almeerder hoorde in de Utrechtse rechtszaal 30 maanden celstraf, waarvan 20 maanden voorwaardelijk, tegen zich eisen.

Vermomd als pakketbezorger belde L. op 20 februari met een pakketje bij een willekeurige woning aan de Noord Crailoseweg aan en overhandigde de bewoner een brief met de tekst: ’Blijf rustig en dan gebeurt er niets. In deze doos zit een bom. Luister goed en alles komt goed. We gaan nu naar de computer om te kunnen internetbankieren. Het is jij of mijn kinderen’. Met een lichtschakelaar in zijn hand wekte de Almeerder de indruk dat hij de bom elk moment kon laten afgaan.

De geschrokken bewoner stompte de verdachte in het gezicht, waarna L. direct zijn excuses aanbood en voor de woning op de politie bleef wachten. Na controle door het Team Explosieven Verkenning bleek dat er ook geen bom in het pakketje zat. De doos was gevuld met een bidon, een handdoek en een verbandtrommel.

Linda de Mol

Volgens de verdachte handelde hij in ’een soort verstandsverbijstering’ omdat hij en zijn gezin diep in de schulden zaten en ze hun huis dreigden kwijt te raken. Tijdens de zitting bleek dat de Almeerder in zijn zoektocht naar geld zelfs een keer bij de woning van Linda de Mol had aangebeld, in de hoop dat zij hem wilde helpen. Ook was hij naar de woning van Joop van den Ende gereden, maar daar had hij niet aangebeld.

Kinderlijk

In navolging van een psycholoog bestempelde ook zijn raadsvrouw J. de Crom het gedrag van de verdachte als ’naïef’ en ’kinderlijk’. De man kwam na twee weken voorarrest weer vrij, onder de voorwaarden dat hij zich liet onderzoeken en niet meer in Huizen zou komen. Volgens de psycholoog moet L. volledig toerekeningsvatbaar worden geacht.

Regelrechte ramp

De Crom pleitte voor een werkstraf omdat een celstraf een ’regelrechte ramp’ zou zijn. Het Almeerse gezin zit inmiddels in de schuldhulpverlening en is bezig met het aflossen van de schulden, maar is voor het inkomen volledig afhankelijk van de man. Hij is enig kostwinnaar. Door een gevangenisstraf zal hij zijn nieuwe baan verliezen, benadrukte zijn raadsvrouw.

Sneuheidsgehalte

Hoewel de officier van justitie besefte dat de geëiste celstraf grote gevolgen zal hebben voor het Almeerse gezin, vond ze het feit te ernstig voor een werkstraf. „Het sneuheidsgehalte van deze zaak is heel hoog, maar de ernst van het feit is ook heel groot”, aldus de aanklaagster. „Het slachtoffer heeft ook niet gedacht: ’Ah gut, wat een sneu figuur’. Hij heeft zich echt overvallen gevoeld.” Als bijzondere voorwaarde wil de officier dat L. onder toezicht komt van de reclassering.

De rechtbank doet dinsdag 13 juni uitspraak.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Keuze van de redactie