Winnaar Terrassentest ’Bij Hen’ kan titel niet prolongeren

© Huisgemaakte tonijnsalade met landbrood.

Salade ’Bij Hen’ met pulled chicken en mango.

Het terras van restaurant Bij Hen is Maartensdijk is riant. Het speelkussen voor de kids is een trekker.© Foto’s Susanne van Velzen

1 / 3
Susanne van Velzen
Maartensdijk

Er is deze ochtend code geel afgegeven door het KNMI. Onweersbuien kunnen in de loop van de avond vanuit het zuiden over het land trekken. In Maartensdijk begint het rond lunchtijd al gevaarlijk donker te worden. In de verte klinkt wat gedonder. De ober van restaurant Bij Hen neemt geen enkel risico. Hij haalt kordaat de terrastafels leeg en zet de stoelen alvast in de stormstand.

Picknicktafel

Als we ruim een uur daarvoor neerstrijken op het royale terras dat vorig jaar de Terrassentest van De Gooi- en Eemlander won, is er nog geen vuiltje aan de lucht. De zon schijnt genadeloos en we vinden een schaduwplek aan een picknicktafel onder de parasol. De andere tafeltjes staan vol in de zon. Ons te heet.

Het is stil vandaag. Drie dames op leeftijd zitten aan de kroketten. Utrechtse kroketten lees ik op de menukaart, ambachtelijk gemaakt van vers getrokken bouillon en 100 procent rundvlees. Blijkbaar is Bij Hen in trek bij ouderen want de kaart vermeldt dat senioren een kleiner hoofdgerecht kunnen bestellen tegen 20 procent korting. En als je jarig bent kun je op vertoon van je ID-kaart gratis eten. Leuke gebaren. Ook het grote springkussen buiten is een leuk extraatje voor gasten met kinderen.

Het duurt behoorlijk lang voordat de ober ons in de gaten heeft. Was hij wellicht druk met zijn telefoon? Want we zien hem later een paar keer berichtjes tikken op zijn smartphone. De versgeperste jus d’orange (4 euro) en het glas witte wijn, een sauvignon blanc (4,80 euro) staan wel vlot op tafel. Naast de traditionele lunchgerechten als een tosti, uitsmijter, en club sandwich, heeft Bij Hen veel kip op de kaart.

Taai

We kiezen voor de salade Bij Hen met pulled chicken, mango en spinazie (13 euro) en huisgemaakte tonijnsalade met bruin brood (8,50 euro). De tonijnsalade smaakt lekker fris met kappertjes en een rood uitje. Er zit een royale hoeveelheid tonijn in. Het brood had knapperiger mogen zijn.

De kipsalade valt tegen. Op het bord ligt een enorme berg met plukjes kipvlees. Weinig smaakvol. De spinazie blijkt een mix van veldsla en rucola en een verdwaald blaadje spinazie. De wat glibberige en sponzige mango lijkt verdacht veel uit een pot te komen. Voor 75 cent extra kun je er een snee brood bij krijgen staat op de kaart, maar maar dat heeft de ober niet verteld.

Als de eerste druppels regen vallen vluchten we naar binnen. We sluiten af met een kop cappuccino (2,70 euro). Vanaf de grote blauwe chesterfieldbank hebben we precies uitzicht op de koffiemachine. Een automaat waar geen barista aan te pas komt en dat is meestal slecht nieuws voor de melkschuimlaag. Het lepeltje blijft niet liggen op het schuim. Te slap.

De toiletten zijn schoon, alleen uit de afvalbak naast de wasbak puilen de gebruikte papieren handdoekjes.

We rekenen 35,70 euro af. Niet spotgoedkoop voor een lunch. Het terras is geweldig maar het eten maakt dit jaar van Bij Hen geen winnaar.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.