Afscheid Wiet van Kesteren van ’zijn’ band

Wiet van Kesteren verrast met afscheidsfeest.© foto studio kastermans

Daniël Schinkel
Laren

De zon schijnt fel op een tegemoetkomende open houten koets. Bij de blokhut van de speeltuin Ons Genoegen in Laren staat een groep mensen vol spanning te wachten. Op de achtergrond klinkt een groot koor dat uit volle borst zingt.

Binnen verwelkomen de ballonnen, slingers en glazen prosecco Wiet van Kesteren, oprichter, artistiek bandleider en mondharmonicaman van Dans- & Swingband Laren, en zijn vrouw Henny. Eerst wat verbaasd en daarna met een brede glimlach stapt hij uit de koets.

Na 60 jaar als muzikant kiest Van Kesteren - met enige moeite - ervoor om het rustiger aan te doen. In 1979 richt Van Kesteren de bigband ’het Homogeen Sextet’ op. Later wordt dit veranderd in het Gooisch Dansorkest wegens het overschrijden van het ledenaantal van tien. Door succes in het buitenland - onder meer in Thailand en Portugal werden zalen plat gespeeld - gaat het orkest verder onder de naam ’Nederlands Dansorkest’. In 2012 stopt Van Kesteren, maar al snel het begint het toch weer te kriebelen. Na een gesprek met andere muzikanten, ontwikkelt het huidige gezelschap zich, dat inmiddels bekend staat als de Dans- & Swingbang Laren.

Van Kesteren speelde en arrangeerde nummers, enkel bedoeld voor deze band om te spelen. Het voorzittersstokje wordt nu overgedragen aan Jeannette Hensbergen. ,,Wiet kan prachtig arrangeren, met name jaren twintig en dertig dansmuziek, met soms een uitschieter naar de jaren zeventig. Hij heeft zelfs nummers geschreven speciaal voor mij om dit genre te leren spelen’’, vertelt Hensbergen. Mede daarom is zij blij dat ze Van Kesteren nog niet helemaal hoeven te missen. ,,Hij blijft nog wel voor ons arrangeren.’’

Terwijl het koor BV de Zangerij - in het roze gekleed - haar eigen versie van ’Happy’ van Pharrel Williams zingt, maakt Van Kesteren een rondje om al zijn vrienden te groeten. Hij stopt om een praatje te maken met Ton Stam, wethouder in Laren, die Van Kesteren kroont als erelid.

De rest van de middag worden veel herinneringen gedeeld, muziek gemaakt. Ook komt er nog een bijzondere videoboodschap uit Portugal, het tweede thuisland van Van Kesteren, waar hij in een fadoband speelt.

Hensbergen, die dit feest heeft geregeld, is tevreden. ,,Het was lastig om dit geheim te houden, maar het is gelukt. Wiet had dit echt niet verwacht. Nu aan mij de taak het voorzitterschap op een goede manier te blijven vervullen. Het is knap hoe hij zijn passie voor de muziek aan ons weet over te brengen’’, laat ze weten.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.