’Media niet aanwijzen als schuldige rellen Haren’

De driehoek (VLNR) Oscar Dros (Korpschef Regiopolitie Groningen), Rob Bats (burgemeester Haren) en Hessel Schuth (hoofdofficier van Justitie) tijdens een persconferentie over de rellen in de Groningse gemeente Haren. Foto ANP

Ron Amesz
den haag

Het is onterecht om de media aan te wijzen als veroorzaker van de rellen in Haren. Dat zegt algemeen secretaris Thomas Bruning van de journalistieke vakbond NVJ. Wat Bruning betreft hebben de ’reguliere’ media gewoon hun werk gedaan.

Over de aandacht voor de oproep op sociale media om vrijdagavond naar Haren te komen zegt hij: „De ’reguliere’ media hebben gesignaleerd wat er op de sociale media gaande was. Maar je kunt niet zeggen, als de media hier geen aandacht aan hadden besteed was het niet gebeurd”, zegt Bruning.

Aan de oproep werd vrijdagavond massaal gehoor gegeven. Het ’Project-X-feest’ mondde vrijdag uit in rellen en vernielingen in het Groningse dorp. Bruning noemt het wel alarmerend dat het gebeuren als een vliegwiel op gang kon komen. Media hebben een versterkend effect, geeft de secretaris toe. Maar hieruit blijkt toch vooral de kracht van de sociale media, aldus Bruning.

Meer nieuws uit GE

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.