Filmfestival Hilversum

’I, Daniel Blake’ is een sociaal realistische film. © Foto Filmtheater Hilversum

’Mijn naam is Courgette’ is een animatiefilm voor kinderen en volwassenen.

’Toni Erdmann’ is de openingsfilm van het festival. © Foto Filmtheater Hilversum

Nederlandse film die ook leuk is voor mannen. © Foto Filmfestival Hilversum

1 / 4
Hilversum

Het Filmfestival Hilversum heeft altijd muziek als thema gehad. Tijdens de vierde editie, die dit jaar plaatsvindt van 5 tot en met 9 oktober, is muziek nog altijd een belangrijk thema, maar niet meer de enige rode draad.

Programmeur Luc Freijer van Filmtheater Hilversum ging eind vorig jaar een samenwerking aan met de Hilversumse Boekhandel Voorhoeve getiteld Film & Literatuur. Tijdens het festival is dat zichtbaar door de dagelijkse vertoning van een boekverfilming. Het gaat om ’The light between oceans’, ’Tonio’, ’Alone in Berlin’ en ’Mal de pierres’. Boekhandel Voorhoeve verzorgt bij iedere film een inleiding. Daarnaast worden vijf films getoond in aanwezigheid van de regisseur. Na afloop kunnen bezoekers vragen aan hen stellen. Zo is Eddy Terstall samen met Erik Wünsch aanwezig bij hun film ’Alberta’ en is Robert Jan Westdijk bij de voorpremière van zijn nieuwe film ’Waterboys’.

In totaal vertoont het Filmtheater bijna veertig films. Ruim 25 daarvan zijn voorpremières. Freijer heeft zelfs enkele films binnengehaald die helemaal niet op de Nederlandse markt uitgebracht gaan worden. Een daarvan is de documentaire ’Concerto - A Beethoven Journey’ waarin de Noorse pianist Andsnes enthousiast en met veel kennis van zaken vertelt over concerten van Beethoven. Deze film is Engels gesproken en niet ondertiteld. Liefhebbers worden vooraf wel getrakteerd op een optreden van Het Van Lennep Kwartet dat ’opus 18 nr. 4’ van Beethoven speelt.

Net als in andere jaren klinkt er ook muziek buiten op het plein. In een paviljoen voor het theater vinden diverse gratis optredens plaats van onder andere Yorick van Norden, Tessa Belinfante, Wisemän en To Twelve. „Maar we hebben op vrijdagavond ook in een van de filmzalen een heel bijzonder optreden van het B-Movie Orchestra”, vertelt Freijer enthousiast. „Normaal hebben ze een bezetting van twaalf man, nu van vijf, speciaal aangepast voor een tournee langs filmtheaters. Ze brengen een mix van jaren zestig en zeventig cultfilmmuziek, filmbeeld en filmaudio.”

Courgette

Nieuw is de programmering van twee kinderfilms; ’Mijn naam is Courgette’ en ’Uilenbal’. Voor deze doelgroep is eigenlijk het festival Cinekid bedoeld tijdens de herfstvakantie, maar Freijer kon deze twee films niet negeren. „Ze zijn zo leuk. ’Mijn naam is Courgette’ is ook een aanrader voor volwassenen. Heel mooi gemaakt, ontroerend en zeker geen ’makkelijke’ animatiefilm, aangezien zwaardere thema’s niet worden geschuwd.”

Woensdag 5 oktober wordt het Filmfestival geopend door Marga van Praag, een vaste bezoekster van het Hilversumse Filmtheater. We wilden dit jaar graag een vrouw en ze past goed bij de openingsfilm ’Toni Erdmann’. Die film is gemaakt door een vrouw en gaat over de bijzondere band tussen vader en dochter. Marga had ook een bijzondere band met haar vader en schreef een boek over hem.”

Het festival wordt op zondag 9 oktober afgesloten met de documentaire over The Beatles. Freijer: „Een enorme hit in Engeland en Amerika. Ik kon deze documentaire op het laatste moment met ondertitels toevoegen aan het programma. Leuk dat het gelukt is, want ik kreeg al voor het verschijnen van het officiële programma een telefoontje van iemand die kaarten hiervoor wilde reserveren.”

Voor het volledige programma en het reserveren van kaarten:www.filmtheaterhilversum.nl

Luc Freijer tipt drie films uit het festivalaanbod

Film:’Waterboys’

Regie:Robert Jan Westdijk

Te zien:Donderdag 11.00 uur, vrijdag 20.25 uur (met ontmoeting regisseur), zaterdag 17.00 uur, zondag 18.40 uur

„Het gros van de filmtheaterbezoekers is vrouw, veertig plus en hoger opgeleid, maar dit is een film die ook leuk is voor mannen. Iedere man die een zoon heeft, zal zich hier wel in kunnen herkennen. Het verhaal gaat over Victor, een schrijver van misdaadboekjes (Leopold Witte), die terugkomt van vakantie en ontdekt dat zijn vrouw hem het huis heeft uitgezet. Zijn zoon Zack is op hetzelfde moment gedumpt door zijn vriendin en samen besluiten ze een roadtrip door Schotland te maken ter promotie van Victors nieuwste boek. De titel van de film verwijst naar de band The Waterboys, bekend van de hit ’The Whole of the Moon’, die in de film niet alleen te horen, maar ook te zien is. In de film zit zelfs een stuk van een concert van de band, opgenomen in Nederland. ’Waterboys’ is een echte feelgood-film.”

Film:’Toni Erdmann’

Regie:Maren Ade

Te zien:woensdag 5/10 19.30 uur, donderdag 6/10 20.45 uur en vrijdag 7/10 13.30 uur

„Deze Duitse film was de verrassing van het Filmfestival van Cannes. Hij werd daar unaniem lovend ontvangen en uiteindelijk bekroond tot beste film. Reden voor ons om ’Toni Erdmann’ als openingsfilm te programmeren. Het is een film die iedereen moet zien. De ultieme ode aan vaders en dochters, origineel, met heel veel humor en een hoop liefde. Het gaat over Winfried een gescheiden en gepensioneerde leraar die houdt van vreemde grapjes. Op een dag besluit hij zijn dochter Ines te verrassen met een bezoek. Zij is een succesvolle zakenvrouw in Boedapest, wordt geleefd door haar telefoon en probeert te verbergen dat ze niet gelukkig is. Ze wil dat haar vader zo snel mogelijk weer vertrekt, maar overal waar ze gaat, duikt haar vader weer op. Net zo lang tot ze niet meer om hem heen kan en begint te begrijpen dat haar excentrieke vader misschien wel een plek in haar leven verdient.”

Film:’I, Daniel Blake’

Regie:Ken Loach

Te zien:Donderdag 19.00 uur, vrijdag 14.15 uur, zaterdag 12.00 uur, zondag 18.50 uur

„Deze film is zo sociaalrealistisch dat het bijna documentair is. Veel mensen bevinden zich namelijk in deze situatie tegenwoordig. Echt een film van deze tijd dus. De 59-jarige timmerman Daniel Blake krijgt een hartaanval en komt daardoor in de mallemolen van het uitkeringssysteem terecht. Alles lijkt mis te gaan. Hij is een echte digibeet en het solliciteren wil niet lukken. Wel ontmoet hij daar de alleenstaande moeder Katie en haar twee kinderen. Deze film laat de onmacht zien van de gewone man. Je krijgt enorm veel compassie met deze Daniel Blake. Het knappe van de film is dat het onderwerp zwaar en somber klinkt, maar dat je door de humor en de hartverwarmende elementen toch met een goed gevoel de zaal uitkomt. Op het Filmfestival van Cannes won deze film de Gouden Palm.”

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.