Gemeente mag moeder urgentieverklaring weigeren

Nicolai Schewe
Hilversum

De gemeente Hilversum hoeft van de Utrechtse bestuursrechter geen urgentieverklaring te geven aan een woningzoekende moeder van vier kinderen. Hij is het met de gemeente eens dat de gescheiden vrouw zelf niet actief genoeg heeft gezocht.

De Hilversumse moet de voormalige echtelijke woning in Hilversum-Zuid voor 8 november verlaten. Het pand is in juli verkocht, maar de gemeente weigert haar een urgentieverklaring. Sinds de echtscheiding en haar inschrijving bij Woningnet in 2013 zou ze slechts tien keer op een woning hebben gereageerd. Bovendien wees ze dit voorjaar twee keer een aangeboden huis af.

De vrouw weigerde die woningen omdat een eerste bod op de echtelijke woning uit maart weer was ingetrokken en ze niet met dubbele woonlasten wilde zitten, maar volgens de rechter komt dat ’voor haar risico’. Hij meent dat een verkoop van de echtelijke woning ’voorzienbaar’ was, zeker sinds maart.

Dat de vrouw tot voor kort ook alleen reageerde op woningen in Hilversum-Zuid met meer dan drie kamers vond de rechter gezien de huidige woonsituatie en de gezinsgrootte op zich ’begrijpelijk’, maar volgens hem mocht van haar ook worden verwacht dat ze zou reageren op woningen die niet voldoen ’aan haar persoonlijke voorkeuren’. ’Een urgentieverklaring is immers bedoeld voor noodsituaties, waarbij specifieke woonwensen van ondergeschikt belang mogen worden geacht’, schrijft de rechter in het vonnis.

Hoewel de rechter haar verzoek om een voorlopige voorziening afwees, maakt de vrouw nog kans op een urgentieverklaring. Bij de gemeente loop nog een bezwaarprocedure tegen de afwijzing. „Ik heb geen idee”, antwoordde de vrouw vorige week tijdens de rechtszaak op de vraag wat er gebeurt als ze geen urgentieverklaring krijgt, maar volgens haar zullen haar kinderen, waarvan er drie minderjarig zijn, niet op straat komen te staan. Ze zouden desnoods bij vrienden kunnen logeren. De kinderen verblijven nu de helft van de week bij hun vader, maar hij zou volgens zijn ex-vrouw over onvoldoende ruimte beschikken.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.