Schizofrene brandstichter Hilversum naar inrichting

Illustratie DPD

Redactie Hilversum
Hilversum

De 39-jarige Hilversummer Hewak S. die op 20 mei zijn woning aan de Baerbergen in de brand stak, is schuldig aan de brandstichting maar hoeft hiervoor niet naar de cel.

De rechtbank Lelystad die dinsdag uitspraak deed, vindt dat de man, die schizofreen is, een jaar lang moet worden opgenomen in een gesloten psychiatrische inrichting.

De officier van justitie was twee weken geleden tijdens de behandeling van de strafzaak tegen S. dezelfde mening toegedaan. Zij volgen daarmee de conclusie van de psycholoog die een rapport over de man heeft geschreven en hem ontoerekeningsvatbaar acht.

’Het is zijn stoornis die hem aangezet heeft tot het stichten van de brand’, aldus het rapport. De rechtbank volgt het psychologisch rapport omdat zij stellen dat de kans op herhaling erg groot is en dat het voor de veiligheid van de man en de samenleving vereist is dat hij een behandeling voor zijn ziekte krijgt.

In de fik

S. stuurde op die bewuste dag zijn psychiater weg met de mededeling ,,Je moet mijn huis uit. Als jullie weg zijn, zet ik het in de fik.’’ Buiten gekomen zag de arts dat de flat al in vuur en vlam stond. Doordat de brandweer snel ter plaatse was, was de ramp te over zien, maar het kon niet voorkomen dat omliggende buren moesten worden geëvacueerd.

De schade aan de woning is 27.000 euro.

De woningbouwvereniging die voor de schade opdraait, moet naar de burgerrechter om het geld van S. terug te krijgen. De rechtbank vond de vordering te ingewikkeld om tijdens het strafproces te behandelen. De verdachte verklaarde tijdens de zitting dat hij alles in het werk wil stellen om de schade te vergoeden.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.