Beernoud Moojen ingezet als 'smeermiddel'

Eddie de Paepe
Hilversum

Oud-wethouder Beernoud Moojen treedt op 1 oktober aan als de allereerste stadsraadsman van de gemeente Hilversum. Tenminste, dat is het voorstel van het college aan de raad. Het gaat om een experiment voor vier maanden.

Het in mei aangetreden college stelt dat veel complexe vraagstukken uit de samenleving snel en professioneel worden opgelost. ,,Soms echter lukt dat niet en blijven zaken liggen en voelen bewoners zich niet goed bediend.’’ Dan kan een onafhankelijke stadsraadsman/vrouw soelaas bieden. Inwoners, instellingen of bedrijven die vinden dat hun kwestie te lang blijft liggen, kunnen bij hem aankloppen. Net als de burgemeester of een wethouder. De stadsraadsman - geén vervanging van de Nationale Ombudsman - fungeert vervolgens als ’smeermiddel’, als lostrekker van vastgelopen dossiers. ,,Hij/zij luistert onbevangen naar de input van alle partijen en adviseert over oplossingen.’’

Betrokkenheid

’s-Gravelander Moojen heeft veel ervaring als raadslid, en heeft als wethouder al diverse dossiers ’versneld’. ,,Vanwege zijn betrokkenheid, goede kennis van het gemeentelijk apparaat, goede omgangsvormen met bewoners en organisatie en ’mediating’-kwaliteiten is hij zeer geschikt is om deze pilot te trekken’’, meent het college.

Moojen - die als humanistisch raadsman bij Defensie werkte - kan op 1 oktober aan de slag. Voor een of twee dagen per week. Met zijn honorarium en bijkomende kosten is maximaal 15 mille gemoeid.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.