Sterrenschool Hilversum in de maak

Overzicht vanaf de kant van de Huygensstraat.© Illustraties STIP

Eddie de Paepe

Om plaats te maken voor de nieuwbouw is de Sterrenschool Hilversum tijdelijk naar de voormalige Hilfertsheem-school aan de Jan Blankenlaan verhuisd. De gemeente trekt extra geld uit voor dit schuifscenario.

De basisschool op de hoek van de Huygensstraat en de Van Leeuwenhoekstraat (tot augustus 2015 bekend als de Van Leeuwenhoekschool) wordt deze zomer gesloopt. Het gebouw is te klein en voldoet niet meer aan de wensen en eisen van deze tijd.

Op de huidige locatie verrijst in de tweede helft van dit jaar en volgend jaar een nieuwe school (ca. 1200 m2) met een gymzaal (250 m2). Het is de bedoeling dat de ’gezonde en duurzame’ nieuwbouw begin 2019 in gebruik wordt genomen. STIP, de koepel van elf openbare basisscholen in Hilversum, noemt het zelfs van ’een van de duurzaamste schoolgebouwen van Nederland’. Een van de opvallendste onderdelen van de nieuwbouw is - naast de zonnepanelen - de glijbaan aan de buitenzijde.

Leeuwengrut

De leerlingen krijgen het komend anderhalf jaar onderdak in het voormalige schoolgebouw van Hilfertsheem-Beatrix (nu Hilfertsheem College) aan de Jan Blankenlaan. Samen met de kinderen van de bijbehorende peuterschool Leeuwengrut.

De voormalige Hilfertsheem-dependance huisvest komend schooljaar ook leerlingen van De Wilge Hilversum, de basisschool aan de Cornelis Drebbelstraat die met ruimtegebrek kampt.

Het gaat om drie groepen.

De gemeente trekt extra geld uit voor het geschikt maken van het oude schoolgebouw aan de Jan Blankenlaan. Vorige maand bleek dat in de kruipruimten, waar gewerkt moet worden aan het riool, asbest zat. Hoewel de asbest geen acuut gevaar oplevert, moet het wel worden weggehaald. Dat gebeurt tijdens de schoolvakantie. Dat kost 135.000 euro.

De gemeente had nog geen geld gereserveerd voor de ’terugkeer’ van peuterspeelzaal Leeuwengrut, die een plek (113 m2) krijgt in de nieuwbouw van de Sterrenschool.

Met het totale plan is 2,9 miljoen euro gemoeid, waarvan 223.000 euro specifiek voor de peuterspeelzaal. Deze extra bouwkosten worden door het schoolbestuur aan de gemeente terugbetaald uit de huuropbrengsten van de peuterspeelzaal, die onder Versa Welzijn valt.

Hilversum wil overigens ook zestig mille uittrekken voor de buurtparticipatie en de inrichting van het schoolplein en van de openbare ruimte rond de nieuwe Sterrenschool.

Urban mining

De nieuwbouw met zijn twee verdiepingen is ontworpen door Mies Architecten in Ede. Het gebouw wordt ’duurzaam, fris en energieneutraal’, melden de ontwerpers. ’Van het oude gebouw wordt zoveel mogelijk hergebruikt: urban mining.’ Onderdeel van het plan zijn twee pleinen. Het ene wordt toegankelijk voor de hele buurt en is bestemd om ’te rennen, klimmen en voetballen’. Het andere plein krijgt volgens de architecten een parkachtige sfeer. ’Een buitenruimte waar het heel groen is en waar regenwater een thema is.’

De gebruikte (duurzame) materialen zijn ’beeldbepalend voor het gezicht en de uitstraling van de school’. Het gebouw wordt door de opvallende ’warme en natuurlijke’ materialen en kleuren ’een baken voor de buurt’.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.