Naarden krijgt een 'eigen smoel'

Foto Studio Kastermans

Casper van den Broek
Naarden

Van een oude vestinggemeente als Naarden zou je verwachten dat het al lang een historische vereniging zou hebben. Niet dus. Om deze vestingstad toch ’een eigen smoel’ te geven binnen de fusiegemeente Gooise Meren wordt er daarom nu met de grootst mogelijke haast een poging ondernomen tot de oprichting van een Historische Vereniging Naarden of een Historische Kring Naarden.

Wethouder Miriam van Meerten-Kok heeft daarom een tiental clubs en verenigingen uitgenodigd om na de zomervakantie eens samen te brainstormen over de mogelijkheden. Het gaat hierbij om organisaties die zich bezighouden met de geschiedenis van dit oude stadje. ..We hechten er aan dat historisch Naarden ook in de gemeente Gooise Meren zijn plek behoudt en kan uitbreiden’’, schrijft de wethouder in haar brief. ,,We willen u daarom binnenkort uitnodigen voor een historische ontmoeting om te kijken hoe wij het geluid van Naarden het beste kunnen laten horen in de gemeente Gooise Meren.’’

Aangeschreven zijn onder meer de Stichting Burgerzin, stichting Tussen Vecht en Eem, Het Nederlands Vestingmuseum en Stichting Grote Kerk Naarden. Organisaties die geen uitnodiging hebben ontvangen, maar die zich toch druk maken over de historie van Naarden, mogen zich bij de wethouder komen melden.

Vooralsnog staat de bijeenkomst gepland voor dinsdagavond 8 september om half acht, Belangstellenden kunnen zich aanmelden via anton.baarda@naarden.nl.

Historische verenigingen worden altijd gezien als een instrument om de saamhorigheid en de identiteit van een stad of dorp levend te houden. Zo’n vereniging organiseert tentoonstellingen, verzorgt lezingen en geeft boeken uit. Ook onderhoudt een historische kring vaak een eigen website en een archief. Onder meer Bussum, Hilversum, Loosdrecht en enkele dorpen in Wijdemeren hebben een eigen historische kring.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.