Golfers gespitst op gevederde vrienden

Golfers genieten van de natuur op de schitterende baan van de Hilversumsche. foto studio kastermans/ronald smeenk

Henk Runhaar
Hilversum

Voor dag en dauw verzamelde een tiental leden van de Hilversumsche Golf Club zich zaterdagochtend voor Bird Watching Day, de jaarlijkse teldag voor vogelsoorten georganiseerd door de Nederlandse Golf Federatie in samenwerking met Vogelbescherming Nederland. Nadat het tegen zes uur licht begint te worden, kan het tellen op zicht en geluid tijdens een wandeling over de banen beginnen. Dat levert ook nog eens de primeur van de Noordse kwikstaart op.

Gewoonlijk lopen golfers hun rondje over de meestal in fraaie natuurgebieden gelegen golfbanen vooral met de ogen gericht op de golfbal en hebben ze eigenlijk maar weinig aandacht voor de natuur om hen heen. Tijdens de achttiende Bird Watching Day op de Hilversumsche zijn ogen en oren juist gespitst op de gevederde vrienden die de golfbaan in het Kievitsdal bevolken.

Bird Watching Day is ontstaan na de Ryder Cup in Valderrama in 1997. De Ryder Cup is een tweejaarlijkse prestigieuze wedstrijd tussen de beste twaalf professionele golfers van Europa en Amerika. ,,In Valderrama besloten twaalf golfclubs in Europa en Amerika ook zo’n ‘wedstrijd’ te houden op het gebied van het tellen van de vogelsoorten op hun golfbanen,” vertelt Sander van de Water, voortrekker van de Bird Watching Day op de Hilversumsche. Van de Water, clublid sinds 1986, ontwikkelde zijn belangstelling voor vogels op z’n elfde. ,,Ik moest na een hersenschudding een poosje rust houden en mocht niet naar buiten. Er restte niets anders dan naar buiten kijken, naar de vogels. Zo is mijn liefde voor ornithologie (vogelkunde) begonnen.”

Na de telling in verband met Valderrama ’97 waren er in 1998 en 1999 weer vogeltellingen op de Hilversumsche. Van de Water was in die tijd als projectleider betrokken bij Committed to Green, een Europese organisatie die zich sinds 1994 bezighoudt met natuurvriendelijk onderhoud van golfbanen. Hij wist de Nederlandse Golf Federatie toen warm te maken voor vogeltellingen op de golfbanen. Dat resulteerde in de landelijke Bird Watching Day, die zaterdag voor de zestiende keer werd gehouden en waar inmiddels zo’n tachtig golfclubs aan meedoen. De laatste jaren ook in samenwerking met Vogelbescherming Nederland.

Tijdens de wandeling blijkt al snel dat enige ervaring in het herkennen van gefluit en getsjilp geen kwaad kan. Deelnemers die voor het eerst meelopen, herkennen het geluid van een merel of een roodborstje nog wel. Maar diegenen die er al wat meer gehoor voor hebben, herkennen al snel meer vogelsoorten. ,,Hier op de Hilversumsche komen we meestal tot dertig tot vijftig soorten. Op een dag als vandaag, met een klein beetje regen, houden de vogels zich gedeisd en is het aantal waar te nemen soorten minder,” weet Van de Water. ,,Ik denk dat we op zo’n veertig soorten uitkomen.”

Deelnemende clubleden zijn enthousiast. ,,Je gaat de natuur om je heen echt beter waarnemen en meer waarderen.”

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.