’Marechaussee op reljeugd afsturen’

Petra Messelink
Soest

Karel van Geet, fractievoorzitter van de VVD Soest en oud-luchtmachtofficier, is de overlast bezorgende jeugd van Soest spuugzat. Wat hem betreft, is er geen excuus voor het wangedrag dat vertoond wordt ondermeer op de voormalige vliegbasis Soesterberg. ,,Overtrokken groepsgedrag. Puur vandalisme. Absolute waanzin.’’ Van Geet ziet één oplossing: ,,Laat de Koninklijke Marechaussee er meer patrouilleren. Ik wil het liever niet zeggen, maar die jongens hebben een andere oplossing dan de politie’’.

Van Geet is de afgelopen tijd regelmatig geconfronteerd met klachten over de overlast.

,,Dat is niet makkelijk. Ik had ze liever niet, maar daar zijn we als politieke partij wel voor, om te horen wat er in de samenleving speelt. Er moet een oplossing voor komen. Wat bezielt zo’n 14-jarige snotneus om op een schoolplein alcohol te drinken? Of zo’n groep jongeren die hekken bij de vliegbasis kapot knippen, daar keihard gaan crossen met brommers door een gebied waar kwetsbare vogels broeden. Een plek waar rustige wandelaars in het broedseizoen geeneens mogen zijn? Het is te schandalig voor woorden.’’

Van Geet heeft er geen boodschap aan waarom de jongeren aan het rellen zijn.

,,Veiligheid heb ik hoog in het vaandel staan. Er zijn geen verontschuldigingen voor dit gedrag. Het lastige is dat jongeren bij dit soort zaken op heterdaad betrapt moeten worden. Maar als dat het geval is, kan er wat mij betreft niet hard genoeg gestraft worden. Het lijkt erop dat jongeren steeds jonger voor overlast zorgen en dat het steeds erger wordt. Ik ben zelf luchtmachtofficier geweest en ik weet dat de Koninklijke Marechaussee al over de voormalige luchtmachtbasis patrouilleert.

Het zou goed zijn als het college de stuurgroep zou vragen om hen te verzoeken meer te patrouilleren. Ik weet zeker dat de marechaussee daartoe bereid is. Die wil de burgerij graag helpen. De politie en de onbewapende boa’s redden het niet meer alleen.’’ Van Geet is niet bang dat jongeren door alle aandacht tot nog meer vandalisme komen. ,,Er kan wat mij betreft niet genoeg aandacht aan besteed worden. Burgers dreigen bang te worden door de overlast. Dit wangedrag moet stoppen’’.

Meer nieuws uit GE

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.