Topman Tergooi in top-tien ’teveelverdieners’

Redacteur De Gooi- en Eemlander
hilversum

De nieuwe topman van Tergooiziekenhuizen, Ruurd Jan Roorda, wordt door Abvakabo FNV te kijk gezet als één van de grootste ’teveelverdieners’ in de zorg.

De top-tien notering in de landelijke lijst heeft Roorda te ’danken’ aan wat hij ving bij zijn vorige werkgever, de Sint Anna Zorggroep in Geldrop. Daar streek hij vorig jaar ruim 237.000 euro op. Bovendien had hij een auto van de zaak met een cataloguswaarde van dik 71 mille.

Volgens woordvoerster Marieke Quant van Tergooiziekenhuizen verdient Roorda in Hilversum ongeveer hetzelfde. Daarmee valt hij volgens Quant binnen de norm voor ziekenhuisdirecteuren. In de zorg mogen bestuurders vanwege bepaalde ’marktomstandigheden’ tot dertig procent meer verdienen dan de Balkenende-norm van 195.000 euro per jaar. Dat is vastgelegd in de beloningscode voor zorgbestuurders.

De deze week gepubliceerde lijst van vijftig ’teveelverdieners’ slaat op topsalarissen in de ouderenzorg, waar Roorda’s vorige werkgever ook actief in is. Abvakabo FNV windt zich erover op dat topmanagers in de ouderenzorg zichzelf een loonstijging van gemiddeld 5,6 procent hebben toebedeeld, terwijl hun 450.000 medewerkers het moeten doen met 1,2 procent extra.

Roorda wist al van zijn top-tien notering, maar heeft volgens Quant niet de behoefte hierop te reageren. ,,Hij richt zich op het heden, bij Tergooi. Wij zijn transparant over wat onze bestuurders verdienen.’’ Interim-topman Leo Schoots kreeg bij Tergooi een slordige ton méér per jaar dan Roorda.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.