Motor van de Hilversumse politie

,,Het gaat inderdaad om dezelfde motor. Ik heb als onderschrift ’5-12-1951’ genoteerd.’’

1 / 3
Eddie de Paepe
Hilversum

Sommige lezers komen nog terug op de foto van het beroemde Avro-orgel (zoekplaatje 296). Bij de speurtocht naar met name de identiteit van de twee mannen achter de speeltafel zijn allerlei orgelkenners geraadpleegd. Onder meer door Peter Koppe, naar eigen zeggen een theaterorgel-liefhebber in hart en nieren.

,,Aangezien ik alle Nederlandse theaterorganisten wel zou herkennen heb ik navraag gedaan bij Engelse theaterorgel-collega’s. Dat leverde niets op’’, schrijft hij. ,,Ik heb zelfs nog gedacht dat het misschien filmacteurs waren. Maar ook die zoektocht leverde niets op. Het zat me behoorlijk dwars, vooral ook omdat ik goed op de hoogte ben van het wel en wee van het Avro-orgel. Ik had aan de registerindeling op de speeltafel al gezien dat de foto uit de periode 1942-1952 moet zijn geweest.’’

Jazzlegende

Koppe is blij dat de man aan de toetsen inmiddels is herkend als trombonist Jack Teargarden. ,,Mij zei het niets - ik ben van een iets jongere generatie - maar volgens mijn vader niet de eerste de beste. Op YouTube zijn verschillende filmpjes van hem te vinden. Zo ontdekte ik dat het een echte jazzlegende was. Hij speelde met Louis Amstrong’s All Star’s in de Avro-studio. Niet in 1950, maar op donderdag 20 oktober 1949.’’

Jan Jaap Kassies vermoedt verder dat de man rechts op de foto de acteur Herbert Marshall is. De suggestie dat een van de heren Oscar van Hemel zou zijn, wordt door Hanneke Postma van Dijck weerlegd. Zij is kleindochter van de componist en penningmeester van de Stichting Oscar van Hemel.

Verder met het zoekplaatje van vorige week, waarop een politiemotor centraal staat. Ria Slewe-Rolf v.d. Baumen vermoedt dat de foto is genomen op de Ceintuurbaan in Hilversum, eind 1945 begin 1946. ,,Op nr. 7 heb ik zelf enige tijd later een paar jaar gewoond.’’

De motor wordt herkend door Titia Draisma. ,,Ik zag het zoekplaatje en moest ineens denken aan een foto die ik ooit van mijn vader heb gescand. Het gaat inderdaad om dezelfde motor. Ik heb als onderschrift ’5-12-1951’ genoteerd."

Hoofdinspecteur

Op de door haar naar de redactie gemailde foto staan twee politiemannen. De een zit op de motor, de ander staat ernaast met de telefoon aan zijn oor. ,,Dat is mijn vader, hoofdinspecteur Draisma. Maar ik kan hem niet op de foto in de krant ontdekken, dus of die op hetzelfde moment is gemaakt is? In ieder geval is de overeenkomst de mobiele telefoon op dezelfde motor. Ik heb me ook altijd afgevraagd of deze foto wel in Hilversum is genomen, maar waar?’’ Hoogstwaarschijnlijk op het viaduct in de Johannes Geradtsweg.

Dan het nieuwe zoekplaatje. Gaat het om een groep van de Hilversumse Gymnastiek Vereniging (HGV)? Maar die club is opgericht in 1886, terwijl het ’schild’ op de foto ’oktober 1952’ vermeldt. En waar is dit zoekplaatje gemaakt? Het oogt als Klein Rome, de buurt rond de Vituskerk in Hilversum.

Helpen bij dit zoekplaatje kan via fotostevens@gooieneemlander.nl of De Gooi- en Eemlander, Postbus 15, 1200 AA Hilversum.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.