Paarden zijn getraind op vuur en schoten

1 / 2
Annemarie de Jong
Soesterberg

Zo mis als het zondagochtend ging bij het paardenspektakel in Soesterberg, zo vlekkeloos verliep zaterdag de eerste show.

’Denk om uw oren!’, klinkt het in de arena van het Nationaal Militair Museum. Vier kanonschoten achter elkaar. Het publiek springt verschrikt op van de tribune, maar de paarden van het Korps Rijdende Artillerie storen zich nergens aan.

,,Hier trainen we op”, verklaart Monique Perdaems, zelf lid van het korps, bijgenaamd de Gele Rijders vanwege de gele uniformjas. ,,We zijn onderdeel van de Koninklijke Landmacht en rijden ook tijdens Prinsjesdag, koninklijke bruiloften en uitvaarten. Kicken hoor.”

Paraplu’s

De paarden zijn gewend aan stressvolle situaties. ,,We oefenen met knettervuur, schoten, rook, lawaai en openslaande paraplu’s.”

Maar een dag later gaat het mis. Tijdens de ochtendshow komt een amazone lelijk ten val als haar paard steigert. Ze wordt afgevoerd naar het ziekenhuis. In kleinere formatie doen de Gele Rijders toch weer mee aan de middagshow.

Harnas

Sinds mensenheugenis speelt het paard een rol op het strijdtoneel. Tijdens het tweedaagse festijn ’Te Paard’ - met ruim 5000 bezoekers - op het voormalige vliegveld bootsen ridders een veldslag na. Aangekondigd als ’de tanks uit de middeleeuwen’ voeren ze charges uit. Ze zijn verrassend wendbaar ondanks een harnas van 35 kilo.

Spectaculair is ook de strijd met kozakken en huzaren. Dragen ’moderne’ militairen camouflagepakken, vroeger gingen ze juist opvallend gekleed zodat in rookontwikkeling te zien was bij welke troep ze hoorden.

Groene kool

Ruiters met sabels maken zich ondertussen op voor een ’course de tetês’. Gelukkig is het doelwit nu niet het hoofd van een infanterist maar een groene kool.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.