Strafrechtelijk onderzoek naar oud-burgemeester Hertog van Huizen

Eddie de Paepe
Huizen

Het Openbaar Ministerie Oost-Nederland is een strafrechtelijk onderzoek gestart naar oud-burgemeester Fons Hertog van Huizen.

Dit bevestigt woordvoerder Tineke Zwart, die verder geen enkele mededeling wil doen.

Het onderzoek is volgens een woordvoerder van het OM Midden-Nederland aan de collega’s in Arnhem overgedragen ’omdat wij met alle burgemeesters nauwe contacten hebben’.

Hertog nam op 15 februari per direct ontslag vanwege ’grensoverschrijdend gedrag’. Dit na klachten van zeven vrouwen, van wie zes ambtenaren van de gemeente Huizen.

Dit zestal diende via een vertrouwenspersoon van het Bureau Integriteit Nederlandse Gemeenten een formele klacht in bij de gemeentesecretaris.

Nadat Hertog zijn ontslag had ingediend besloot commissaris van de Koning Johan Remkes geen nader onderzoek te laten doen naar de ’ernstige’ misdragingen. Onder meer omdat zo ’de vervelende randverschijnselen van een onderzoek’ vermeden konden worden.

Provincie, gemeente noch slachtoffer(s) deden indertijd bij de politie aangifte tegen Hertog. Hoewel het OM kan besluiten om een strafrechtelijk onderzoek te starten, heeft het er alle schijn van dat toch een of meer slachtoffers alsnog die stap hebben gewaagd. Ook kan het gaan om een ’nieuw’ iemand.

Een strafrechtelijk onderzoek is bedoeld om vast te stellen of er sprake is van een misdrijf en wat de omstandigheden van het misdrijf waren. Het onderzoek staat onder leiding van de officier van justitie.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.