Premium

Op het snijvlak werken

Op het snijvlak werken
Barbara Houwers in haar atelier
© Studio Kastermans/Leon Dakkus

Ze wil het vieren, haar jubileum als kunstenaar. Omdat ze nog zo veel meer wil maken. Omdat haar nieuwe werk weer zo anders is en toch altijd nog zo goed past in haar ontwikkeling als kunstenaar. „Mijn werk is steeds beeldender geworden”, zegt Barbara Houwers.

Daarmee vertelt ze dat haar kunstwerken niet langer op het platte vlak geschilderd zijn, maar dat ze meer en meer driedimensionaal werkt, met klei, brons en met 3D-print. Bijna zestig is ze en ze bruist van de energie.

Op zich is ze pas laat uitvoerend kunstenaar geworden, omdat ze na haar lerarenopleiding textiel en beeldende vorming eerst enkele jaren voor de klas staat. „Daar merkte ik dat de kunst aan me trok, dat ik er zo gelukkig van word als ik zelf dingen maakt.”

Ze gaat alsnog naar de kunstacademie en begint in 1992 een nieuwe fase in haar leven. Ze trouwt met Johan, verhuist naar het Gooi en krijgt haar eerste kind. Met haar eerste schilderij wint ze meteen een publieksprijs in Huizen. „De gestyleerde mensfiguren die ik toen maakte, en die mijn werk herkenbaar maken, zijn gebleven. Ze zijn wel met me mee veranderd, door bijvoorbeeld het materiaal- en kleurgebruik en de hoeveelheid gestaltes die ik gebruik. Ik ben later ook geometrischer gaan werken, met herhalingen, maar steeds op het snijvlak van figuratief en abstract.”

Naast de uren en uren die ze in haar atelier doorbrengt, vindt ze het ook inspirerend om andere kunstenaars te ontmoeten. Daarvoor gaat ze in 2003 in het bestuur van de Dooyewaardstichting, die kunstenaars ondersteunt. Ook richt ze in 2005 de Gooise Kunstkring op en wordt ze voorzitter van het Huis van de Kunsten en Entre-Femmes-Gooi.

„Kunstenaarsvereniging Laren-Blaricum, liet mij niet toe. Vraag me niet waarom. In het Gooi wordt naar mijn smaak veel te weinig samengewerkt, dat zou je juist kunnen professionaliseren, zoals dat in de grote steden gebeurt. Aan de andere kant kost de organisatie van zo’n kunstkring enorm veel tijd, ondanks dat het vreselijk leuk is en de creativiteit er stroomde en tot prachtige projecten leidde.” Ze heeft het platte doek dan al meer en meer achter zich gelaten, is ook blokjes gaan schilderen, waarvan ook de zijkanten en volumes steeds meer meespelen.

Koninklijke onderscheiding

In 2015 stopt ze met Kunstkring. „De koninklijke onderscheiding die ik kreeg, is een mooie waardering.” Een zeer ernstig auto-ongeluk in dat jaar is een kantelpunt in haar leven. „Dat m’n man en ik in Schotland levend uit onze bus zijn gekomen is een wonder. Ik weet nog dat ik toen dacht: gelukkig, we leven nog en we kunnen onze kinderen weer zien. En meteen wist ik ook: wat fijn dat ik weer kan werken. Dat ik toen ook aan m’n werk dacht, geeft aan hoe belangrijk dat voor me is. Ik wilde weer fulltime zelf werken, nieuwe dingen doen.”

Het werd beeldhouwen, met klei, schuim en met 3D-techniek. Ze is er vol van. „Het begon met het laten scannen van een beeldje van me, dat ik daarna met de computer ben gaan bewerken om het te kunnen printen. Ik ben digitaal gaan kleien. Uren heb ik met een robotarm gespeeld om de techniek van het ontwerpen onder de knie te krijgen. Je kunt er zo fijn en fragiel mee werken, daar word ik zo blij van. Op de computer kon ik blaadjes met een soort stempeltje uit het beeld halen, passend bij mijn fascinatie voor de relatie mens en natuur. Het is voor mij een walhalla aan techniek en ook weer een nieuwe esthetiek.”

„Ik heb nu 25 digitale ontwerpen gemaakt, met motieven die reflecteren op mijn vroegere werk.” Zoals Houwers bij de Dooyewaardstichting graag kunstenaars een duwtje in de rug geeft, heeft ze hier zelf steun gekregen van het techbedrijfje M&H uit Eemnes, dat haar eerste werkjes sponsorde, want digitaal bewerken en printen in kunststof is nog een kostbare zaak. Maar dat er belangstelling is voor de 3D-kunstwerkjes is duidelijk: de museumwinkels van Museum Hilversum, Singer Laren en Coda Apeldoorn. „Nu werk ik nog met kleine print, maar ik hoop ook groter te gaan werken, en misschien ook wel met andere materialen en kleuren.”

Barbara Houwers heeft 7, 8 en 9 december open atelier, waar mensen kunnen kennismaken met de kunstenaar en haar werk. Dagelijks geeft ze om 16.00 uur ook een lezing over digitaal kleien, ontwerpen en 3D printen. Dat doet ze in samenwerking met het Fab-lab Amsterdam en M&H 3d Reverse uit Eemnes. Het atelier is te vinden aan de Blei 17 Blaricum Bijvanck.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.