Hilversumse rolstoelers kunnen 24 uur geen kant op door kapotte lift

Annemarie de Jong
Hilversum

Het zou je gebeuren met dit hete weer. Je bent afhankelijk van een rolstoel en dan gaat de lift stuk.

Dat overkwam bewoners van Tijdelijk Thuis aan de Augustinushof in Hilversum. Zaterdagmorgen gaat het mis: zeventien rolstoelafhankelijke mensen die net allemaal beneden zijn, kunnen geen kant meer op.

„Omdat de firma van de liften geen tijd had om te komen. Ze lieten ons gewoon stikken, we waren echt kwaad”, zegt Henk Kuilman, die na een enkeloperatie tijdelijk in het verzorgingshuis van Hilverzorg verblijft.

Moe

„Ik ben met 71 jaar de jongste van het spul. De meesten zijn tachtig- of negentigplus. Die willen ’s middags een slaapje doen. Je zag ze moe worden. Ze lagen in hun stoel te dutten, of voorover op tafel. Ik had meelij met ze”, zegt de Hilversummer.

„Rond middernacht zijn er beneden slaapplekken geregeld voor mensen die ook met hulp echt niet naar boven konden lopen.” Ook Kuilman slaapt op de begane grond. ,,Ik mag absoluut niet op die voet staan.”

Kuren

Pas na 24 uur repareert een monteur de lift. „Maar vanmorgen had-ie al weer kuren. We zijn er niet gerust op.” Het zorgpersoneel verwijt hij niets. „Dat heeft heel wat telefoontjes gepleegd en er alles aan gedaan om ons te helpen. Van Hilverzorg kregen we een Etos-tasje met deodorant en crèmetjes, als goedmakertje.”

Tijdelijk Thuis biedt tijdelijke zorg en behandeling aan ouderen, die bijvoorbeeld na ziekenhuisopname niet gelijk naar huis kunnen. Bij de liftfirma en Hilverzorg was maandagmiddag niemand bereikbaar voor een reactie.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.