Unieke reactie Almere op cultuurbezuinigingen

Foto Studio Kastermans

Ron Amesz
almere

Met een voor Nederland unieke aanpak denkt Almere het antwoord te hebben op landelijke kunstbezuinigingen.  Alle cultuurinitiatieven in die gemeente gaan op in één grote cultuurinstelling onder één artistiek leider.

,,Het klassieke model van verschillende culturele instellingen laten we los in Almere", stelt wethouder van cultuur Arno Visser. ,,Zij gaan op in één organisatie met één doel. Geen aparte besturen meer, maar bundeling van kennis en kracht. Alles onder één dak, letterlijk en figuurlijk. Het is een stap naar synergie tussen de kunsten. Alle onderdelen, van muziek tot dans, van theater tot beeldende kunst lopen straks in elkaar over."

Niet langer zullen de kleinere cultuurinitiatieven verspreid zitten over de stad. Almere concentreert verschillende cultuurvormen letterlijk op één hectare. In het bestaande gebouw De Kunstlinie, een kunsthuis van honderd bij honderd meter aan het Weerwater. Museum de Paviljoens, Schouwburg Almere, architectuurcentrum Casla, maar ook het International New Town Institute (INTI) delen niet alleen die hectare, maar ook de artistiek leider. Dit is uniek in Nederland.

De samenvoeging van instellingen redt van Museum de Paviljoens, dat door het wegvallen van de rijkssubsidie van vijf ton ten dode was opgeschreven. Volgens Visser is dit idee het ultieme antwoord op de cultuurbezuinigingen van het rijk. ,,Wij gaan iets doen wat nog niet bestaat. Met het ministerie gaan we praten, want dit kan problemen opleveren bij verdelen van subsidies."

Meer nieuws uit GE

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.