Vuurwerkverbod kost Hilversum 25.000 euro

FOTO ANP

FOTO ANP

Internetredactie
HILVERSUM

Het instellen van een vuurwerkvrije zone in het centrum van Hilversum kost die gemeente naar verwachting 25.000 euro.

Dat geld is nodig voor het inhuren van vier extra beveiligers, die dag en nacht rondlopen in het gebied. Ook besteedt Hilversum geld aan een vuurwerkshow, die het afsteken van pijlen door particulieren in het centrum moet vervangen.

Dat schrijft burgemeester Pieter Broertjes van Hilversum maandag in een brief aan de raad. Broertjes zegt „bevreemd” te zijn dat er zo veel commotie in zijn gemeente is ontstaan, nadat het vuurwerkverbod vorige week werd gepubliceerd in de gemeentelijke mededelingen.

Volgens Broertjes gaat het ministerie van Veiligheid de ervaringen in Hilversum gebruiken voor het vuurwerkbeleid volgend jaar. Er is ook een aantal gemeenten dat een vuurwerkvrije zone wil instellen. „We trekken op in een kordon”, aldus Broertjes.

Surveilleren

De burgemeester besloot tot zijn vuurwerkverbod, nadat er een paar jaar achter elkaar grote vuurwerkincidenten in Hilversum waren.

De politie zal extra mensen inzetten om het afsteekverbod te handhaven. De gemeente huurt een bedrijf in dat de weken voor de jaarwisseling en tijdens oud en nieuw gaat surveilleren bij kwetsbare objecten en gebouwen, zoals scholen.

Politie en gemeente sturen waarschuwingsbrieven aan iedereen die eerder overlast heeft veroorzaakt met vuurwerk. Ook ouders van tieners die regelmatig overlast veroorzaken op straat, krijgen een brief. Wie toch iets probeert, wordt meteen en streng aangepakt.

De vuurwerkvrije zone is mogelijk de opmaat naar een algeheel vuurwerkverbod in Hilversum. Dat heeft de voorkeur van Broertjes.

Meer nieuws uit GE

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.