’Lange Lul is een belediging voor een agent’

Huizen

Ben je in overtreding als je een agent uitmaakt voor Lange Lul? De politierechter in Lelystad vindt van wel. „Het is een belediging. Net als je iemand uitmaakt voor Nazi.”

Beide opmerkingen maakte de 66-jarige B. uit Huizen op 26 juli tegen twee agenten toen hij op straat werd aangesproken op zijn agressieve gedrag. De politierechter veroordeelde de Huizer maandag tot 20 uur werkstraf voor belediging en vernieling.

De strafzaak vond plaats zonder de aanwezigheid van de Huizer zelf. De man zou geen geld hebben om de reis vanuit Huizen naar Lelystad te betalen. Zijn advocaat was er niet rouwig om. „In het verleden heeft zijn proceshouding wel eens in zijn nadeel gewerkt.”

De Huizer stond maandag terecht voor het beledigen van twee politieagenten op 26 juli in Huizen. De agenten waren op een 112 melding afgekomen. Bij het opgegeven adres, bleek B. de beller te zijn. Hij was dronken en begon de agenten uit te schelden voor Nazi’s en Lange Lul. De agenten waren hiervan niet gediend en besloten B. mee te nemen naar het politiebureau waar hij zijn tirade voortzette.

De raadsman van B. vroeg zich maandag hardop af of het terecht is dat zijn cliënt veroordeeld wordt voor het woord Lange Lul: „Agenten dienen vanwege hun functie een dikkere huid te hebben.” Agenten uitmaken voor Nazi’s vond hij net als de politierechter ook verwijtbaar. Naast de beledigen werd B. ook veroordeeld voor het vernielen van een raam van de woning van een kennis. De verdachte is geen onbekende van de politie. De man heeft een agressieprobleem dat veroorzaakt wordt door overmatig alcoholgebruik. Het is niet de eerste keer dat de verdachte zich voor een rechter moet verantwoorden voor zijn agressieve gedrag.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.