Meeste Hilversumse minima nog steeds in het rood

© ANP

Ronald Frisart
Hilversum

Hilversummers met een inkomen op of iets boven het sociaal minimum plukken allemaal vruchten van het gemeentelijk minimabeleid, maar van de zes groepen die de gemeente onderscheidt zijn er maar twee die door het steuntje in de rug een beetje geld overhouden. Alle anderen komen nog ieder maand geld te kort.

Dat blijkt uit de ’inkomens effect rapportage’ die adviesbureau KWIZ heeft gemaakt in opdracht van wethouder Arjo Klamer (sociale zaken). Alleen alleenstaande 65-plussers en alleenstaande ouders met twee kinderen (4-12 jaar) houden door de gemeentelijke hulp wat geld over: de 65-plussers 44 euro, de alleenstaande ouders zes tientjes per maand. De vier andere groepen blijven maand in maand uit met een tekort zitten. Alleenstaanden blijven 76 euro in het rood zitten, meerpersoons huishoudens zonder kinderen 169 euro in de min, meerpersoons huishoudens met kinderen (4-12 jaar) 158 euro in het rood een 65-plus meerpersoons huishoudens eindigen maandelijks 52 euro in de min.

Bij mensen met inkomens op 120 en 130 procent van de bijstandsnorm is het beeld ietsje gunstiger. Dan houden ook 65-plus meerpersoon huishoudens maandelijks geld over. De onderzoekers tekenen aan dat daaraan te zien is dat 65-plussers ’tot voor kort speerpunt van het kabinetsbeleid (zijn) geweest’.

Het Hilversumse armoedebeleid leidt er in alle gevallen toe dat mensen iets meer geld kunnen uitgeven. Dat loopt uiteen van 5 procent (alleenstaanden, ouder én jonger dan 65 jaar) tot 11 procent (meerpersoons huishoudens met twee kinderen) en 12 procent (alleenstaande ouders met twee kinderen).

Ook noemt het onderzoek de zogenoemde armoedeval: mensen die een uitkering verruilen voor betaald werk houden daar (vrijwel) niets aan over. Dat is vooral het gevolg van landelijke regelingen - denk aan minder zorgtoeslag, lager kindgebonden budget. Ook gemeentelijke tegemoetkomingen kunnen minder worden, zoals kwijtschelding van heffingen. Alleenstaanden die gaan werken schieten daarmee het meest op: 9 procent als hun loon 120 procent van het minimum is, 14 procent bij 130 procent van het minimum. Iemand uit een meerpersoonshuishouden met kinderen gaat vrijwel niets vooruit door te gaan werken: 1 procent als het loon 120 procent van het minimum bedraagt, 2 procent als het 130 procent is.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.