Mik en Napoleon trekken lariksen uit het bos

Redacteur Hilversum
hilversum

(met video) 'Uitdunning' was de reden dat de Ardenner trekpaarden Mik en Napoleon zaterdag in het bosrijke landgoed Einde Gooi te vinden waren. Ze moesten twintig omgezaagde lariksen wegtrekken.

Dit hout is bestemd voor het opknappen van de twee monumentale gnoe-stallen van het 's-Gravelandse buiten Gooilust.Een zwaar klusje, waar de ruinen die dag niet mee klaar kwamen. De tien meter lange stammen hebben een gewicht van 300 á 400 kilo en moesten vijftig meter versleept worden. Om schade aan boom, plant en bodem te voorkomen zet Natuurmonumenten geen tractoren of zaagmachines in. ,,Nu staan alleen de paardenhoeven in de grond'', zegt boswachter Huib Langemaat.

Eddy van Wiefferen uit Huizen is eigenaar van de paarden. Ze zijn gewend aan de Waalse aansporingen. Dat betekent dus dat Mik en Napoleon Frans verstaan. 'Huuur' betekent 'voorwaarts', 'hit' is 'rechtdoor' en 'harrr' betekent 'linksaf'. De Ardenners zijn niet voor een kleintje vervaard. Ze doen in binnen- en buitenland aan de 'power horse competitie'.

Begin vorige eeuw introduceerde Jan Ernst Blaauw een groot aantalexotische dieren in zijn 's-Gravelandse buiten en bouwde er een heuse dierentuin. Achter het huis was de weide waar de gnoes graasden. Dit grasveld wordt vanwege het aangebrachte gezichtsbedrog 'Aha' genoemd. De stallen van de gnoes hebben te lijden onder rotting.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.