Sazias steekt stokje voor bootjesplan Oude Haven

Léonie Sazias is blij met haar beslissende rol.© Foto Edwin van Wijk

Valentijn Bartels
Hilversum

Zelden is een stemming tijdens een raadsvergadering zo spectaculair verlopen als woensdagavond. Het plan om aanlegsteigers voor dertig bootjes in de Oude Haven in Hilversum te bouwen veroorzaakte een patstelling in de gemeenteraad.

Door de 18-18 stand moet er volgende maand opnieuw worden gestemd over het omstreden plan. Ster van de show was raadslid Léonie Sazias (Hart voor Hilversum), die kort nadat ze is geopereerd aan darmkanker met rolstoel naar de raadzaal kwam om een stokje voor het plan te steken. „Voorzitter, met uw welnemen ga ik weer mijn bed in, maar het was het meer dan waard”, zei ze tegen een enigszins verbouwereerde Pieter Broertjes, direct na het uitbrengen van haar stem. Als de stemming volgende maand gelijk eindigt gaat het plan niet door.

De fanatieke voorstanders waren vooraf al bekend. Edwin Göbbels (D66) noemde de benodigde aanpassing van het bestemmingsplan ’een aanvulling op een goed plan waar de raad eerder al voor stemde’. Volgens hem zijn de ingediende zienswijzen tegen het plan niet zwaarwegend genoeg om anders te beslissen. „87% van de 600 adressen diende geen zienswijze in”, zo redeneerde hij tot woede van Jan Kastje (GroenLinks). Joost van Gilse (VVD) vertelde dat het heus ’geen cruiseterminal wordt’. „Voor liefhebbers uit Hilversum zelf.” Ook Hilversum 1 en CDA stemden voor. Door obstakels zoals de Zuidersluis zijn de Loosdrechtse Plassen moeilijk bereikbaar. En daar ligt precies de pijn bij de tegenstanders. „Waarom 90.000 euro uitgeven, waarvan 30.000 door de gemeente Hilversum, als de steigers gaan rotten terwijl er geen boten liggen? Wij houden de boot even af”, vertelde Jan de Wit (ChristenUnie). En zo dachten andere tegenstanders er ook over. ’Laat het dan een stadspark’, is hun opvatting. Obstakels aanpakken - de tweede fase - is onzeker en kost ongeveer één miljoen euro. De voorlopige patstelling is goed nieuws voor tegenstanders Edwin van Wijk en Sjors Wolf. „We zijn er nog niet. Volgende maand wordt het weer spannend.”

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.