Wim Bleeker wint NK twaalfvoetsjol

Wim Bleeker (869) gaat aan kop, achtervolgd door Bob Heineke (880) en Jeroen de Groot (882).© Foto Studio Kastermans

Wim Egels
Loosdrecht

Groninger Wim Bleeker heeft op de Loosdrechtse Plassen de Nederlandse titel voor twaalfvoetsjollen veroverd. Zijn streekgenoot Jeroen de Groot werd tweede en regionale vedette Bob Heineke pakte het brons.

Onder wisselende weersomstandigheden werden de wedstrijden gezeild. Inzet was het NK bij de twaalfvoetsjollen. Het evenement bij De Vrijbuiter begon eigenlijk woensdag al, want toen konden de aanwezige deelnemers een masterclass volgen onder leiding van viervoudig Nederlands kampioen Piet Bleeker. Donderdag was de meting van de boten en vrijdag konden dankzij een redelijk windje de drie geplande wedstrijden doorgang vinden. De 24 best geklasseerde boten vormden de ’gouden vloot’, terwijl de 23 andere werden ingedeeld in de zilveren vloot. Zaterdag was er weinig wind en kon slechts één van de drie races gevaren worden. Zondag ging dat beter en konden er zelfs drie in plaats van de geplande twee gehouden worden. „De wind nam gaandeweg de dag toe. In de derde wedstrijd was het echt lekker doorwaaien”, constateerde regiocommissaris Wim Broer.

Omdat maar zeven van de acht geplande wedstrijden werden gezeild, werd alleen het slechtste resultaat van iedere deelnemer afgetrokken in plaats van de minste twee. Het werd een zeer sportief toernooi: er werd geen enkel protest ingediend. Broer: „Wel gebeurde het een paar keer dat de ene boot een andere hinderde. Als er dan ’protest’ geroepen wordt door de schipper, moet de ’dader’ een rondje extra varen. Dat verliep soepel.’’

WK Splash

Terwijl De Vrijbuiter het NK op het eigen water hield, deden meerdere jonge zeilers van de vereniging, evenals van buurclubs KWVL en Het Witte Huis, in het Duitse Travemünde mee aan het WK Splash Blue en EK Splash Red. Die kampioenschappen maakten onderdeel uit van de prestigieuze ’Travemünde Woche’, het op twee na grootste zeilevenement in Duitsland met deelname van meer dan duizend zeilers.

Drie Vrijbuiter-leden waren succesvol. Op het WK Splash Blue werd Barte van der Zijde tweede, achter landgenoot Sam Peeks (De Binnenmaas). Datzelfde presteerde Julia Aartsen op het EK en achter haar pakte Kaj Moorman het brons.

Meer nieuws uit Sport Regionaal