Asbest vrijgekomen bij brand Manege Gooi- en Eemland in Bussum

Internetredactie
BUSSUM

In het hoofdgebouw van Manege Gooi- en Eemland aan de Anna Franklaan heeft maandagmiddag een brand gewoed. Daarbij is asbest vrijgekomen.

De uitslaande brand werd snel ontdekt door brandweerlieden die bezig waren op het naast het manegeterrein gelegen oefencentrum Crailo. Die belden 112 en waren er veel eerder dan de collega’s. ,,Met een eerste straal hebben ze het vuur bestreden. Ook hebben ze de paarden in veiligheid gebracht’’, vertelt brandweerwoordvoerder Robin Macco. Al snel waren ook andere hulpverleners vanaf het oefencentrum ter plaatse. Macco: ,,Maar goed ook. Paarden zijn erg gevoelig en kunnen op hol slaan. Er waren genoeg mensen om alle 23 paarden rustig weg te leiden en vast te houden.’’

De brand woedde op de opbergzolder boven de kantine. Er lagen spullen opgeslagen voor een kamp voor gehandicapte kinderen. Het begeleiden van deze kinderen is de specialiteit van deze manege. ,,Het kamp zal wel niet doorgaan’’, treurt een moeder, die op veilige afstand staat te kijken. ,,Mijn autistische dochter van zestien jaar met een contactstoornis komt hier al jaren. Het omgaan met paarden doet haar zo goed. Ze zou voor het eerst meegaan op kamp naar Groesbeek.’’

Door het snelle ingrijpen van de brandweer vielen er geen slachtoffers. Het vuur was vrij snel onder controle. Wel was de waterwinning nog even lastig. Om die reden werd opgeschaald naar ’grote brand’. Voor enige vertraging zorgde ook een vergissing van de meldkamer, die de Anne Franklaan per abuis in Hilversum lokaliseerde in plaats van Bussum. De misser werd na een minuut of wat hersteld. Tegen 16.30 uur werd het sein brand meester gegeven.

De paarden konden rond 17.15 uur weer op stal.

De brandweer gaat er vanuit dat er asbest zit in de golfplaten op het dak van het getroffen gebouw. Die brandden deels door. Specialisten van de gemeente Gooise Meren moeten uitsluitsel geven. Uit voorzorg werden alle hulpverleners die dicht bij de brand waren schoongespoten. Publiek werd op ruime afstand gehouden.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Foto’s: Danielle van Coevorden

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.