Heybergh maakt kans ’landelijk voorbeeld’ te worden

Jetty Claus
Soest

Verzorgingshuis De Heybergh is nog niet definitief gered, maar er gloort een zon in Soesterberg. De ontmanteling is voorlopig stopgezet. Alle betrokken instanties gaan onder regie van de gemeente de schouders eronder zetten om de zware verpleegzorg in de dorpskern te behouden. Opvallend is ook de constructieve opstelling van het Zorgkantoor, verantwoordelijk voor de budgetten, dat bereid is ’maatwerk’ te leveren.

Zo meldt Bert Krijger van de gezamenlijke ouderenbonden Cosbo. ,,De Soesterbergse situatie kan landelijk voorbeeld worden als oplossing  bij de met sluiting bedreigde tehuizen in kleine kernen.’’

,,Er hing een eendrachtige sfeer’’, zegt Krijger over de besloten vergadering maandagavond met alle betrokken partijen, waaronder ook de actiegroep ’De Heybergh moet open blijven’. ,,Een mijlpaal’’, noemt woordvoerster Ans Oude Geerdink de gezamenlijke inspanningsbelofte. ,,Gegeven de omstandigheden is dit het beste resultaat.’’

Voor half oktober gaat een denktank zich storten op de mogelijke scenario’s. ,,Ook Zorgpalet gaat nu de mogelijkheden zien’’, aldus Oude Geerdink.

Een van de opties is het Volledig Pakket Thuis (VPT), waarbij de cliënten met thuishulp dezelfde zorg krijgen als in een instelling. Er moet dan wel goed gekeken worden wat de financiële consequenties voor de ouderen zijn. De cliënt zou zelfs goedkoper uit kunnen zijn. Krijger begrijpt wel dat Zorgpalet (dat sluiting onontkoombaar noemde) ’strategisch’ zijn koers bijstelt. ,,Ze kiezen eieren voor hun geld, omdat ze anders zorgpakketten kwijtraken aan andere aanbieders.’’ Krijger vraagt zich af of het bij VPT niet efficiënter is om te streven naar groepswonen voor senioren om kosten te drukken. Ook wordt bezien of het gebouw van de Heybergh, dat ’code oranje’ heeft, met minder geld kan worden aangepast aan de eisen voor bijvoorbeeld de ’natte cellen’.

Meer nieuws uit GE

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.