Vrienden

Eric Kok

Ze zijn weer vrienden, de Turkse president Erdogan en zijn Russische collega Poetin. Met een ferme handdruk voor de camera’s werd de hereniging beklonken. De hoog opgelopen ruzie over het neergeschoten Russische gevechtsvliegtuig boven Turkije is vergeten en vergeven.

Ze lijken ook veel op elkaar, Erdogan en Poetin. Allebei sterke leiders, die de problemen benoemen, de ideologie van de vijanden ontmaskeren en hen keihard aanpakken. En die het nationalisme onder de bevolking graag aanwakkeren.

Dat nationalisme zorgt nogal eens voor verongelijkte reacties als vanuit het buitenland niet genoeg steun komt. Erdogan, meer dan Poetin, heeft een groot talent voor ruzie. Nu zijn de Europese Unie en de Verenigde Staten de gebeten honden. Het Westen neemt naar Turkse smaak te zuinig afstand van de mislukte staatsgreep. Erdogan eist bovendien meer hulp bij zijn jacht op Gülen en diens volgelingen.

Ook daarom zoekt hij nu toenadering in Moskou. Maar Rusland is op veiligheidsgebied geen alternatief voor de NAVO, waar Turkije nog steeds lid van is. En op economisch terrein is Rusland hooguit tweede keus. Het land zag zijn rijkdom verdampen toen de olie- en gasprijzen kelderden. Als Erdogan uitgeraasd is, kijkt hij wel weer naar het Westen.

Meer nieuws uit GE

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.