Marjolein van Haren leert Hilversum al dertig jaar dansen

Annemarie de Jong
Hilversum

Een legioen Hilversumse kinderen leerde vanaf 1984 danspasjes van Marjolein van Haren (57). ,,Ik geef nu les aan kinderen van oud-leerlingen van me”, glundert de kleine, gespierde dansdocente. Vandaag viert ze het dertigjarig jubileum van Marjoleins Dancestudio met de opening van een nieuwe dansschool.

Vertel!

,,Na al die jaren zijn we verhuisd van de oude, vertrouwde dansstudio in het Bosje van Zeverijn aan de Wezellaan naar deze grote, frisse locatie naast de Bethlehemkerk aan de Melis Stokelaan. Voorheen huurde ik aparte ruimte voor opslag van kostuums en decors. Hier heb ik alles onder één dak. Afgelopen acht weken verbouwd, ben kapot, maar blij.”

Dansen is hot hè?

,,Ik begon destijds met twintig leerlingen, nu gaan we richting de vierhonderd. Op tv is dansen hartstikke in. Dat merken wij. Programma’s als So you think you can dance en Everybody Dance now hebben ons door de crisis gesleept. Leuke tv, die laat zien hoe hard je moet werken om danser te worden. Het zijn niet zomaar wat dansjes, komt veel techniek bij kijken.”

Hoe werd uzelf besmet met het dansvirus?

,,Op het atheneum Laar en Berg deed ik een workshop beatballet. Bij mij is toen een snaar geraakt. Ik wilde dansen, maar thuis was er geen geld voor les. Toen ik later toegelaten wilde worden aan de Rotterdamse Dansacademie heb ik eerst lessen klassiek ballet gevolgd. Stond ik daar als achttienjarige tussen meisjes van tien. Vond ik geweldig. Uiteindelijk ben ik afgestudeerd als docent klassiek ballet, de basis van alle dans. In de studio geven we ook jazz dance, hip hop, streetdance, breakdance, zang en drama voor kinderen en volwassenen. Ook Boys only. Jongens wíllen wel dansen, maar niet als enige tussen de meisjes.”

Hoe houdt u het al dertig jaar vol?

,,Dansen is mijn passie. Anders houd je het ook niet zo lang vol. Ik ben geen dansschool begonnen met als doel geld verdienen. Werken met kinderen en volwassen is genieten, je staat midden in het leven. Het plezier dat zij beleven, daar doe je het voor.”

Wat is uw kracht?

,,Ik laat iedereen in zijn waarde. Ik kraak niemand af; of-ie nu wel of niet kan dansen. Ik ben vriendelijk, leg dingen uit, schreeuw nooit. Misschien bereik ik daar wel meer mee dan met heel streng of gedisciplineerd zijn. Ik ga voor kwaliteit verpakt in plezier. Ouders kijken mee achter glas als hun kinderen les krijgen. Het is net een open keuken, ze zien wat er gebeurt.”

Hoelang gaat u door?

,,Ik zie het wel, dansen hoort bij me. Dansen is emotie, kunst en net zo intensief als sport. Ha ha, ik denk dat ik doorga totdat ik dood neerval in de studio.”

Wethouder Wimar Jaeger opent vanmiddag om 15.00 uur de nieuwe locatie van Marjoleins Dancestudio aan de Melis Stokelaan. Skychief (bekend van Everybody dance now) geeft 's middags workshops.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.